петък, 27 август 2021 г.

Съдът пусна Миню Стайков на лекар в Швейцария, поддържал висока температура

  

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) разреши на подсъдимия бизнесмен Миню Стайков да пътува до Швейцария, за да се консултира с лекар, тъй като необяснимо дълго поддържа висока температура. Това става ясно от определение на АСНС, с което е потвърдил разрешението на спецсъда, протестирано от прокуратурата, предаде правният сайт "Лекс".

Разрешението идва след две години и половина, през които специализираните съдилища отказваха да пуснат Стайков дори от ареста.

Наскоро той осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради задържането си. Едва през февруари съдът замени най-тежката мярка с домашен арест, а от юли Стайков е вече на свобода срещу гаранция от 200 000 лева. Сега той получи разрешение и да напусне страната.

От определението на АСНС става ясно, че Стайков вече е напускал страната заради заболяване и е бил в болница в Турция, но не се посочва кога. Прокуратурата изтъква в протеста срещу разрешението за пътуване до Швейцария, че Стайков не е представил документи за причините за излизането от България, а само, че сега има покана от болница в Женева. Според държавното обвинение той може да се укрие заради огромния паричен ресурс, с който разполага.

Защитата на Стайков пък е обяснила, че той има право на второ лекарско мнение, защото не е установено по какви причини поддържа висока температура и е представила на съда показа за консултации в Женева.

Според съдебния състав Венелин Иванов (председател), Даниела Росенова (докладчик) и Николай Димитров, здравословните проблеми са основателна причина да бъде уважено искането за напускане на страната, а Стайков има сериозен бизнес, който трайно го свързва с България.

"Неоснователна и необоснована е претенцията на държавното обвинение за съществуване на опасност от укриване на лицето в чужбина. По делото не са събрани доказателства за реална опасност от укриване при напускане на страната. Но са събрани безспорни данни, че подсъдимият Стайков развива сериозен бизнес, с който издържа семейство си и е трайно установен на територията на страната", се казва в окончателното определение на съда.

Стайков беше задържан през септември 2018 г., като първоначално беше обвинен за участие в организирана престъпна група за производството на цигари в нелегални фабрики, които са разпространявани на черния пазар.

Срещу него започна и разследване за злоупотреби с еврофондове, по което през октомври 2019 г. беше пратен на съд. По това дело Стайков е подсъдим с още 13 души, между които и петима служители на държавен фонд "Земеделие". Според прокуратурата става дума за злоупотреби с Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, като общите щети са за над 8 млн. лева.

Новините от днес и със задна дата