вторник, 24 август 2021 г.

КАТ Бургас няма втори, тъй безумен на света, да посетиш КАТ в Бургас, значи да се измъкнеш от там с диагноза

 Може да бъде изображение с 1 човек

           Автор: Христо Слави Рачев (Киса)
 
КАТ Бургас няма втори, тъй безумен на света. Да посетиш КАТ в Бургас, значи да се измъкнеш от там с диагноза, написа дългогодишният оператор на БНТ и писател Христо Слави Рачев във фейсбук. Като да влезеш усмихнат в плажна тоалетна и да излезеш същия. За няколко часа ставаш слънчасал невротик и по-лошия вариант, гражданин с шизоидно поведение. Притичвайки в тръс от гише на гише, забелязваш, че всеки си говори сам. Ръкомаха на въображаем събеседник, очевидно обитава паралелен свят, буйно дискутира и накрая задължително попада на грешното гише. Нещо повече, сбъркал е сградата. Ако досега си пазил някаква хигиена, избягвал си близост с хора, тук си в зоната на дъха, кашлянето и хигиенния статус на пъстроликата тълпа. Прав, пърлен от слънчевата горелка, точно когато си грабнал поредния подпечатан лист, чуваш страшната присъда:
отиваш на канала! Нещо като на гилотината.
 
Това е изпитание само за корави “българи юнаци”. След всеки метър отваряш уста като волейболистка след успешно забит удар. Този маймунски атавизъм е обзел всички. Който оцелее след канала, получава указания да плати за слалома на ужасите на засекретеното гише номер 3. После чакаш да те извика най-ленивата и тихо говореща служителка. Това ми се случи днес на мен и милата ми жена. И то защото една сутрин предния ми регистрационен номер го нямаше. В Германия до Южна Африка можеш да си купиш нов, същия като задния. Тук не.  
 
Хидрата КАТ се разраства, в синхрон с гишетата и персонала. Назначават се все нови и нови хора с манталитет на “човек на гише”: ненавижда работата си, досадния клиент, който е толкова тъп да пита, а сега накъде. Допускам, че тази бюрокрация отваря работни места на съпруги и близки на началствата, но това е само допускане. Не знам с какво се занимават репортерите, но те трябва да сринат до основи тази сатанинска бюрокрация с убийствени репортажи.
Накрая ми забиха два нови номера, но ме пресрещна следващото гениално откритие на нечия фуражка. Забранено е номерата да се пробиват и занитват. Пъхнаха ми ги, отпред и отзад, а ваденето от там става за две секунди.
 
 
Накрая разбрах, само защото съм умен, че ми предстои нов технически преглед, пререгистрация в АП за пътния данък, анекс към застрахователната компания, да уведомя данъчните за промяната и ако все още съм вменяем и не нападам хора, мога да си подкарам колата, съдбата си в нашата свободна и демократична страна. Само защото ми е изпаднал или взет предния номер. Г-н Кмет Николов, минете на преглед, лично вие минете, не някой друг, по реда с колата си и моля, направете си след това едно селфи.
PS
Добри думи за полицията в гр. Созопол. Реагираха на минутата, попълних необходимото Заявление и Сведение и напред към Бургас. Написах горното собственоръчно. На кое гише, моля да го подам...в кой Парламент.

Христо Слави Рачев (Киса) е легендарно име сред журналистите в БНТ, познат им е не само като дългогодишен вещ и талантлив майстор на камерата, но и като творец с характер и самостоятелно мислене. Като оператор е пропътувал повече от осемдесет държави, заснел е десетки документални филми. Автор е на сборника с документално-биографични есета „Камерни приключения“ (2017) и на книгата с актуална публицистика „Камерни страдания“ (2019). Преди дни излезе и първият му роман „Сара и другите“. Повече: ТУК

Новините от днес и със задна дата