сряда, 11 август 2021 г.

Млада родилка издъхна внезапно в столична болница

  

29-годишна родилка от Лясковец почина внезапно във вторник в Александровска болница. Близките на Саня Цветанова са категорични, че ще търсят отговорност от медиците за кончината на й, пише "Борба".

Семейството ще настоява за независима аутопсия, с която да се докаже дали фаталният край е настъпил заради лекарска грешка или немарливост.

Пациентката е била лекувана в столичното здравно заведение заради диагноза синдром на Мошковиц. Заболяването е рядко, животозастрашаващо и се характеризира с особена комбинация от симптоми – треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и образуване на тромби.

Повече от седмица в региона се популяризираше призив за кръводарители за Саня и десетки местни се отзоваха на апела за помощ.

Сестрата на починалата – Полина, споделя, че жената е била настанена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница заради получени усложнения по време на втората ѝ бременност. В деветия месец се наложило бебето принудително да бъде акуширано, защото се появила опасност за живота на майката.

След раждането обаче състоянието на Саня рязко се влошава и започват лечение с плазмофереза – обмяна на плазмата в организма в комбинация с преливане на прясно замразена плазма.

Въпреки набавената кръв от дарители Саня издъхва неочаквано и оставя без майка първородната си дъщеричката, която е на 2 години и четири месеца, и втората си рожба – Калоян.

„Не сме в състояние да коментираме повече трагедията, искаме само да си приберем момичето. Не искаме да се прави сензация от нейната смърт“, заяви Полина.

Новините от днес и със задна дата