вторник, 17 август 2021 г.

Младен Маринов се извини заради битите протестиращи, записите никога не са били укривани

  

Искам да се извиня, съжалявам за тази случка, която ни стана достояние, за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ГЕРБ Младен Маринов по повод на видеозаписа от охранителна камера на НСО от 10 юли 2020 г., на който се вижда полицейско насилие над протестиращи. Тогава Маринов е министър на вътрешните работи.

"Като полицай и като човек не допускам такива действия", допълни Маринов. Той обясни, че на 10 юли вечерта е назначил проверка, след като са му станали известни видеоклипове, "заснети от протестиращи, вероятно, на които се виждаше някакво движение, някакво насилие".

Той добави, че записите не са били укривани, приобщени са към дисциплинарното производство и са изпратени на прокуратурата.

Маринов призова този случай с полицейско насилие да не изважда от обществения фокус множеството случаи с пострадали тежко полицаи по време на протестите.

Младен Маринов и Христо Терзийски, депутати от ГЕРБ и бивши вътрешни министри, не отговориха на въпроса дали ще си подадат оставката като народни представители заради полицейското насилие по време на протестите, след като тя им беше поискана от "Демократична България" от трибуната на парламента. Маринов не отговори и на въпроса дали е виждал видеото от охранителната камера на НСО, заснела полицейско насилие на 10 юли.

Терзийски коментира пред медиите, че не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели - "особено, когато предстои началото, явно, на нова предизборна кампания".

Той добави, че част от лидерите на политически сили са народни представители "благодарение на използване на тези протести".

Новините от днес и със задна дата