петък, 30 юли 2021 г.

Пламен Николов: Страната ни досега не е имала за премиер човек като мен

  

Страната ни досега не е имала за премиер човек като мен. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти. Ще прелея бизнес опита си в политиката. Искам да направя България просветена страна. Това заяви в "Панорама" по БНТ кандидат-премиерът на "Има такъв народ" Пламен Николов.

Той беше категоричен, че винаги е работил по правилата и затова не се страхува от нищо в 15-годишното си корпоративно минало.

"През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка, от моя страна аз я имам, много бързо уча, така ми се е налагало през целия корпоративен стаж", отбеляза Николов.

Той сподели, че преди 2 седмици на разговор с лидера на партията му е предложено да бъде премиер.

"Преди 2 седмици имах разговор с г-н Слави Трифонов, на него стана ясно, че това е добър вариант за политическата партия, че между нас има изградено доверие. Познаваме се от над 3 години", обясни Николов. По думите му всичко останало е било в сферата на предположенията. "Нещата се случиха по техния резонен начин."

По думите му това, че е непознат за хората, е недостатък, защото те не знаят как работи.

"Предимство е, че държавата не е имала премиер като мен. Имам хуманитарно и бизнес образование. Не е имало такава компилация досега. Да не слагаме каруцата пред коня. Аз съм все още кандидат за позицията премиер на страната. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, тогава ще взема съответното решение как ще продължа оттук нататък", каза той.

"Зад мен стоят много успешни проекти, смятам да прелея този бизнес опит и в политиката. В разбиранията на ИТН изпълнителната власт е един много добре разработен мениджърски екип", коментира още кандидат-премиерът.

Той не поиска да каже имена на министри от проектокабинета, но заяви, че за това си има конституционен срок и ще има консултации и за тях.

"Не бих искал да коментирам дали има министри от служебния кабинет, или дали Петър Илиев ще е министър. Това е нещо, което ще бъде решено в последствие, не искам да хвърлям политическа бомба", обясни Николов и добави: "През изминалата седмица имахме кръг от преговори с политическите сили от почти целия спектър. На експертно ниво намерихме доста допирни точки. Почти по нищо в нашата програма нямаме кардинални спорове".

"Искаме да приложим своите политики и ще го направим по начина, по който трябва да се направи. Ако това изисква обвързване в юридически план, ние ще го направим. Но предпочитаме да управляваме, доколкото е възможно, сами. Това е правителство на малцинството. Ще се стремим да направим така, че правителство да бъде излъчено", каза още той.

По думите на номинирания от ИТН за министър-председател партията няма договорки с БСП, няма напрежение със служебни министри, а отношенията на партията с Румен Радев са "като на партия с президент".

"Няма да чегъртаме, ще управляваме със силата и таланта на всички. Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус", каза той.

Пламен Николов беше категоричен, че няма да има вдигане на данъци. "Няма да вдигаме данъци, имаме много структурирана финансова политика. Искаме тя да бъде съчетана с някакъв вид приемственост", допълни кандидат-премиерът.

По отношение на COVID ваксинацията Николов уточни, че ще бъде направено това, което е необходимо, за да бъдат гражданите защитени. "Едно от основните неща в здравеопазването е да обособим COVID болници, такова нещо досега не беше направено", обясни той.

 За отношенията с Македония заяви, че ще отстоява националния интерес, но без конфронтации. "Неизпълнените ангажименти по Преспанския договор особено много ни притесняват. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и няма да ги лишаваме от възможността за тяхното европейско бъдеще. Това обаче не означава, че няма да отстояваме своя интерес. Може би ще ревизираме този договор", коментира Пламен Николов и добави: "Ако един ден имаме възможност да управляваме, ще видим всичко, което трябва да се случи във външната политика. Но няма да е политика на конфронтация".

На въпрос дали някога е мечтал да бъде най-силният човек в България, той отговори: "Не мисля, че ще бъда. Начинът, по който "Има такъв народ" схваща изпълнителната власт е че тя е в пряко разпореждане на законодателната. Ние сме парламентарна република - най-силният човек е народът".

"Иска ми се да направя България просветена страна. Ще заложим на образование, иновации и култура", каза на финала кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов.

Новините от днес и със задна дата