четвъртък, 8 юли 2021 г.

Антигенни, аденовирусни, иРНК - разлики между ковид ваксините

Как се ваксинират 80 милиона? Германия е готова за старта. | Новини и  анализи от Европа | DW | 18.12.2020

Министерството на здравеопазването обясни каква е разликата между ваксините срещу COVID-19. Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин),

който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. Технологията за създаване на иРНК ваксина е разработвана в продължение на няколко десетилетия. Те не съдържат жив вирус и не оказват влияние на човешката ДНК. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2.

Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

антигенни – използва се антиген на вируса.

При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Новините от днес и със задна дата