вторник, 13 юли 2021 г.

ГЕРБ иска оставката на ЦИК, Борисов с призовка за разпит от Рашков / ВИДЕО

 Борисов към ГЕРБ: Чувам хулите към нас, безпочвени и грозни са - България -  DarikNews.bg

ГЕРБ иска оставката на Централната избирателна комисия. Това съобщиха на пресконференция в централата на партията.

"ЦИК влезе в черна дупка. В прословутата 441 секция ние не знаем как е приключил изборният ден. Има и такива секции, които не са получили контролни разписки. Има секции, които трябваше да бъдат разкрити, имаше събрани подписи, но във Великобритания имаше секции, които не бяха разкрити - - например Нортхемптън, но поради некомпетентността на Цветозар Томов и проф. Гаврилов от ИТН.

За първи път хората, членове на СИК в чужбина нямат връзка с ЦИК. И трите телефона, които са били открити от комисията за обслужване на СИК зад граница не били вдигани цяла вечер. Ако това не е повод да поискаме оставката на ЦИК не знам какво би могло да бъде", заяви Георг Георгиев. 

По думите му, най-голямата изборна измама е било това, което се е случило в чужбина. 

От своя страна Тома Биков каза, че този състав на ЦИК в голямата си част е крайно некомпетентен и безотговорен. И допълни: "Докато чакаме това дълго време тези 2%, трябва да знаем, че в момента чакаме Шумен, София-област, Русе и Стара Загора. Защо чакаме точно тях? Каква е причината няма кой да ни каже. Доколкото виждам, дори Бойко Рашков не може да ни каже защото е изчезнал заедно със секцията от Англия. В изборния ден даваше интервюта, а сега мълчи втори ден. И на фона на този хаос, Цветозар Томов цяла вечер не си вдига телефона, Спинка ли, на вилата ли е? Хората нямат достъп до членове на ЦИК. И трите телефона, които са били открити зад граница, не са били вдигани. Ако това не е повод да поискаме оставката както на тези господа, както и на цялата ЦИК, не знам кое би могло да бъде."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който влезе по-късно на пресконференцията, съобщи, че е получил призовка да се яви в четвъртък на разпит за снемане на сведения.

"Понеже те чух да питаш къде е Бойко Рашков, той пише призовки. Той ме призовава да се явя в четвъртък на разпит, като лидерски победител в София, победил всички в моя избирателен район. Да се явя при инспектор еди кой си за извършване на следните действия - снемане на сведения и пише още да нося лична карта", обърна се Борисов към Тома Биков.

Той уточни, че призовката я е получил днес в централата на ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ каза, че трябва да се яви в Главна дирекция на полицията, но не знае по какъв въпрос.

"Най-вероятно ще ме питат защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. Отново ГЕРБ е костицата в гърлото, която не могат да преглътнат и трябва да направят мушенгията. Надявам се да изляза жив...Те са се разправяли така с опозицията, така че не знам", допълни Борисов.

"Едно нещо за 5 години трябваше да направи Румен Радев - да организира честни избори. Той създаде такъв хаос, така уплаши хората чрез марионетката си Бойко Рашков, че имаме рекордно ниска избирателна активност. Е това е демокрацията по мадуровски или по руменрадевски. Вчера търсих техниците, то се оказа, че няма секциите. Исках техника да видя, който има право да пипа машината, да дава картите...", добави лидерът на ГЕРБ. 

Той също попита защо се бавят окончателните резултати от изборите. 

"Два процента за два дена. Ами ако резултатите са равни? Там правят чудеса хората да сменят едно мандатче и да паднем от 65 депутати надолу. Нямало секции, нямало инструкции. Със сигурност няма да ни дадат и хората, които са пипали машините. А по нашата информация голяма част от тях са били чужденци. А чужденци от този край на света - Венецуела, Коста Рика, са податливи...Един процент, два дена броене. В това време ми пращат призовка, ама Рашков, ела ме разпитай ти, личната ми карта ми е в джоба. Пак ви бих, но 2 дена се чудите как да нагласите резултата", възмути се Бойко Борисов. 

По думите му, служебният вътрешен министър е осигурил възможност на партии да купуват гласове. 

"Сега като гледа резултатите как ние сме купили гласове? А другите какво са правили, докато им е гостувал в телевизията", допълни лидерът на ГЕРБ. 

Борисов определи пресконференцията на Слави Трифонов, на която той обяви вчера състава на проектокабинет, като "самозванство". 

"Вече стотици милиони се изхарчиха за избори, а идват и президентски. Просто хаосът, който създават в желанието си да чегъртат, е голям. Какво им липсва сега? Без значение първи, втори..Ние така говорим, за да им се надсмиваме, защото пращат призовки. Цялата партия разкостиха, докато купят ромския вот. След няколко месеца народът ще ги бие с камъни, защото са подменящи вота и корумпирани. Христо Иванов има 10 процента по-малко от нас, Мая Манолова с 5 процента дава акъл. Извинявайте...", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

По думите му, сега хората ще бъдат уплашени още повече.

"Затова аз се обръщам към тези, които подкрепяха Слави и ходеха в телевизията му, да си поемат отговорност. Призовавам всички партии, които са в парламента, да си поемат политическата отговорност. Те издигаха Слави в култ и сега, който им каза, че са му други намеренията. Никой не е казал с каква позиция са", допълни Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че сега най-важното е да се успокои държавата. 

"Последната цел е да приберат ББР и тази групичка да направи това", каза той.

В отговор на въпрос дали ще атакува резултатите от вота пред Върховния административен съд, Борисов отговори, че юристите на ГЕРБ настояват за това.

"Касиране на изборите, нови избори, нов хаос, народът няма да може да го издържи. Ще дойде септември, ще се върнат от почивката с изхарчени пари, кисели, че трябва да ходят на работа, ще започнат да се разболяват, няма да има ваксини, защото ще са изтекли...Аз това всяка година съм го виждал", заяви лидерът на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата