четвъртък, 8 юли 2021 г.

В Свети Влас поставиха барелеф на грузински княз, воювал за свободата на България

  

Посланикът на Грузия в София Нейно превъзходителство Тамара Лилуашвили откри в град Свети Влас барелеф на грузинския княз Алексей Церетели, застъпник на българската национална кауза. Склуптурата на княз Церетели, който е и участник в Руско-турската освободителна война /1878-1879 г./, е поставена в създадената от фондация "Българска памет - братя Диневи""Алея на народите" в град Свети Влас по инициатива на грузинското посолство в София и на почетното консулство на Грузия в Бургас. На тържеството при откриването присъстваха ексминистърът на европейските въпроси Гергана Паси, посланиците в София на Арабска Република Египет, Република Казахстан, гости и туристи.

Потомственият княз Церетели защитава България още от 1876 г., когато след края на Априлското въстание е включен в дипломатическа комисия, разследваща турските зверства в българските земи. В руско-турската война /1878-1879 г./, Церетели участва в битката при превземането на Търново.

Като дипломат участва активно в изработването на Санстефанския мирен договор. Заедно с дипломата от САЩ Юждийн Скайлър разработват проект за автономна България, представен на Цариградската конференция. Работи като генерален консул на Русия в Пловдив до 1882 година.

Княз Алексей Церетели е един от примерите за дълбоките културно-исторически връзки между грузинския и българския народ, заяви при откриването на барелефа посланикът на Грузия в София, Тамара Лилуашвили и благодари на фондация "Българска памет - братя Диневи" за изработването на паметника.

Фондацията, която се финансира изцяло със собствени средства, е инициирала множество културно-исторически проекти през последните 30 години, сред които е и "Алея на народите".

Към този момент вече са изработени и поставени барелефите на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, руския адмирал Фьодор Ошаков, английския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, немския поет и драматург Шилер и др. В скоро време предстои да бъдат открити и барелефи на турския мореплавател и картограф Пири Реис и на японския самурай Сейго Ямадзава, участвал в Руско-турската война и спомогнал за освобождаването на Плевен. Целта на "Алея на народите" е да покаже уважение не само към българските, но и към национални герои на други държави.

 

В Свети Влас се намира и създадените от Фондация "Българска памет - братя Диневи" единствена в България Алея на Олимпийската слава, която обединява барелефи на всички златни олимпийци, паметник на хан Тервел, паметник на 28-ят американски президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България", църквата "Свети Власий", "Пътека на вярата", на която са изградени 40 параклиса, създаващата се в момента Алея на сценичната слава в построения от фондацията амфитеатър с 600 седящи места "Арена Свети Влас", в която се поставят бронзови барелефи на най-добрите български сценични артисти.

Новините от днес и със задна дата