сряда, 14 юли 2021 г.

Политологът Ирена Тодорова: При нови избори ГЕРБ отново ще бъдат първа сила

  

Големият печеливш на тези избори е "Има такъв народ", губещи са гражданите, които по всичко личи ще продължават да живеят в политическа криза. Твърде вероятно е да има избори 2 в 1 наесен, при които изглежда Трифонов ще загуби настоящата си енергия и ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. 

Това заяви в интервюто си за Dir.bg политологът от НБУ Ирена Тодорова. Тя коментира още начина, по който бе предложен проектокабинетът на Трифонов и неговия състав.

- Готов ли е вече Слави Трифонов да се превърне в системен политически фактор, след като този път предложи кабинет?

- Мисля, че той въобще не желае да влезе в ролята на системен играч. Това личи и от отказа му да поеме цялата политическа отговорност. От една страна, отказа да бъде народен представител, от друга - да бъде премиер. Въобще, прибързаното обявяване на кабинет издава по-скоро отказ от управление, отколкото дългосрочни правителствени намерения. Към всичко това бих добавила и особения начин на комуникация с избирателите, с медиите, с политическите партии, с всички ни. Тази липса на диалог и предвидимост на политическите му намерения е тревожен сигнал, който не бива да бъде пренебрегван. Липсата на диалог с потенциалните му партньори от "Да, България" и "Изправи се! Мутри вън!" също прави впечатление, тъй като именно тези две формации умело бяха пакетирани като част от бъдещата управленска формула, като част от промяната на политическата система. В предложението на Трифонов не изглежда да са спазени базовите баланси, необходими за едно стабилно управление. Каква е управленската програма, с кой я реализира, при какви условия? Това са все въпроси, на които аз не виждам ясен отговор. Наред с това този едноличен подход изненадва, нали именно Слави Трифонов се бореше срещу "едноличната власт" на Борисов, не разбирам с какво подходът му се различава.

Поради тази причина, аз не мога да си представя, че Трифонов би искал да бъде претопен и опитомен от системата, да стане част от самата нея. Цялото му поведение изглежда антисистемно, но опаковано с една особена загриженост за България, с други думи той отделя държавата от страната. Трифонов иска да разбърка картите, да задълбочи хаоса, това прави той. Крие се зад лицата на млади и образовани хора, които пуска напред да оберат негативите, които нямат нищо общо с тях и добрите им биографии.

Друго, което според мен се опитва да направи, е да изкара от неговия терен, така наречените протестни партии. Иска да ги пакетира, като от антисистемни ги превърне в системни. В такива, които са били на страната на статуквото заради отказаната подкрепа за кабинета му.

- Имат ли основания критиките към начина на предлагане на прокетокабинета?

- Имат, разбира се, основание по няколко причини. В демокрацията все още съществуват базови правила за поведение. Първо трябва официално да бъдеш обявен за победител. Второ да имаш търпението да ти бъде връчен мандатът. И трето да си наясно колко "тежиш". Да притискаш до стената всички, а да имаш по-малко от 10 % от общественото доверие, е особена политическа арогантност. С други думи, Слави Трифонов изглежда, връщам на предишния въпрос, като човек, който не зачита системата, било тя и демократичната. За него има нови правила, които той създава сега, в момента, те са отвъд познатите. Той е новият монарх, той е този който определя начина, по който ще функционира политическата система. Ако приемем, че това донякъде е вярно и е свързано с неговата личност на алфа лидер, който иска да ръководи и да държи всичко в ръцете си, то няма как да не разгневи другите политически субекти.

Знаете ли, дори когато Борисов, на предишните избори, предложи своя проектокабинет от болницата, в непоходящо за "ритуала" облекло, беше поканил кандидат-министрите на масата при себе си, те бяха там. При Трифонов дори това не се случи, всичко беше фасадно, на запис, със снимки на лица, без физиономии. Неговата антисистемност личи и по отказа му да говори през традиционните медии.

Фейсбук не е регламентиран като медия. Да, инструмент е на пряката демокрация, посредник е между гражданите и политиците, защото е най-ярката и ползвана платформа, но въпреки всичко не е медия. Кой говори там и чрез какви стимули, не е въпрос за пренебрегване.

- Каква е вашата оценка за състава на предложения проектокабинет и 13-те точки от Слави Трифонов?

- На пръв прочит това изглеждат интелигентни, млади хора, някои с по-голям опит, други с не дотам, от гледна точка на представените биографии. Изглежда съвсем приличен и подготвен екип. Аз обаче не вярвам, че експертите могат да решават непременно политически проблеми просто защото са завършили западни университети. Те не са се явявали на избори, не са получили подкрепа от хора, пред които да носят отговорност. Не знам доколко познават пулса на системата ни, на проблемите на терен на обикновените хора, като с това не казвам, че няма да се справят. Но като цяло обсегът се измести от различните персони вътре в кабинета и се насочи предимно към фигурата на Николай Василев. Той изглежда да е този стълб около който реакциите гравитират. От една страна Николай Василев е с безспорно забележително CV, но от друга страна той е част от системата. Този детайл създава конфликт - системност/антисистемност.

Иначе, като цяло, кабинетът, изглежда добре. В този вариант или няма да мине, или няма да издържи дълго. Не защото подценявам хората в него, напротив, защото не мога да си представя как ще се удържат балансите вътре в парламента.

- До този момент всички политически сили отказаха да подкрепят проектокабинетa, макар и процедурата по връчването на мандатите да не е все още задействана. Kаква е вашата прогноза от тук нататък - вървим ли стремглаво към следващи избори през есента паралелно с президентските?

- Можем да отправим само хипотези. Мисля, че няма да мине в Парламента. Изглежда служебният кабинет ще изкара до есента и ще вървим към нови избори заедно с президентските. Разбира се има вариант и да бъде оставен да поработи известно време и публично да се "самоубие". Партиите и гражданите са изморени, никой не иска нови избори, но въпреки това ситуацията е трудна и вероятно ще принуди политическите елити, отново да стегнат редиците.

- А на кого предполагате, че президентът Радев ще връчи третия мандат, ако се стигне до там?

- Румен Радев изглежда да играе по правилата и не мисля, че би прескочил Корнелия Нинова, връчвайки мандат на Христо Иванов. Подозирам, че ако се стигне до там, мандатът ще бъде връчен по-скоро на БСП. БСП по редица причини не изглеждат в състояние да направят кабинет. Не мога да си представя кабинет на националното спасение с ГЕРБ и ДПС, това би било самоубийствено и за трите партии. Ще е интересно да видим обаче БСП какво ще предложат, след като изразиха готовност за някаква форма на правителство.

- Има ли печеливш на тези избори и какво прогнозирате на евентуално следващи за политическите сили?

- Очевидно Слави Трифонов е печеливш на тези избори, защото в крайна сметка получи най-голяма подкрепа от българските избиратели. Изглежда най-големият губещ сме ние всички граждани, защото продължаваме живот в политическа криза и неудовлетвореност от представителството ни в парламента. Ниската избирателна активност е звучен шамар за всички политици, които изглежда все повече се отчуждават от избирателите. Така че губещите сме ние, защото това засяга всекидневието ни и начина ни на живот. Печелившият безспорно е "Има такъв народ".

- При избори през есента няма ли хората да са още по-отвратени и ще има ли промяна на сегашната конфигурация?

- Аз не виждам как ще стане по-различна. Може би ще се обърнат ролите, струва ми се, че заради умората от това, че протестните партии не могат да реализират властта, хората отново биха се обърнали към познати за тях партии. Смятам,че ГЕРБ биха имали по-голяма подкрепа на следващи избори през есента, което не означава удоволетворителна формула. Ние не знаем обаче как ще вървят разговорите през тези месеци, не знаем "Да, България" как ще се държат, не знаем дали патриотите не биха влезли в парламента при нови избори, тези въпроси са важни от гледната точка на политическия анализ.

Има твърде много неизвестни. Ясно е обаче, че при нови избори Слави Трифонов ще изгуби значителна подкрепа и категорично няма да се радва на първото място.

Новините от днес и със задна дата