четвъртък, 29 юли 2021 г.

Тошко Йорданов към Христо Иванов и Мая Манолова: Водите нещата към следващи избори

  

                                        Снимка: БТА 

"Закон и морал - това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори. Ако това се случи - вие ще сте виновни", заяви председател на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна тази сутрин.

Това стана, след като вчера "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" втвърдиха тона и настояха да станат ясни имената на министрите и те да нямат нищо общо с ДПС и ГЕРБ.

Според Йорданов е неприемливо, че "Демократична България" е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори. Той попита и какви игри се играят в 46-ото Народно събрание.

"Ние отскоро сме политици и видяхме, че политиката е мръсна игра. Ние няма да играем по вашите правила", закани се Йорданов.

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. 4 дни преди тази декларация политическото ръководство на двете партии се срещнаха. Там заявиха, че нямат претенции за личностите. Не знаем какво се е случило за 4 дни, но тази позиция е променена", започна той.

"Той посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", разказа Йорданов.

И продължи:

"Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии".

В момента от "Има такъв народ" дават брифинг, докато в пленарната зала започна изслушването на служебния премиер Стефан Янев и министрите Кирил Петков и Атанас Пеканов.

Новините от днес и със задна дата