понеделник, 21 юни 2021 г.

Туризъм, пътища и нова болница: как ще се развива Бургас занапред


 По-дълъг туристически сезон, нови пътни връзки и нова детска болница. Това са част от предпоставките за по-добра бизнес и градска среда, които местната власт, бизнесът и експерти в проектите споменаха по време на срещата на бизнеса в Бургас и региона, част от поредицата "Капитал Градове".

В първия панел взе участие Димитър Николов, кмет на Бургас, а в този на тема градска среда и проекти вижданията си споделиха Борислава Габровска, съветник към Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси към Европейска инвестиционна банка, Димитрина Апостолова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за Бургас и Ямбол, и Ива Петкова, директор дирекция във Фонд за устойчиво градско развитие и ключов експерт във Фонд за устойчиви градове.

Те споделиха опита си от работата с общината, но и какво е необходимо за гладка работа и ефективни инвестиции, които наистина да се отразят на качеството на живот в града.

Какво разказа кметът

"Не бих казал, че Бургас трябва да излиза от сянката на туризма, напротив - мисля, че трябва да се мисли за разширяване на времевото покритие на туризма и удължаване на сезона", каза Димитър Николов. Той отбеляза, че около 50 хил. души в бургаския регион са ангажирани в бранша. Разширението на туризма извън летния сезон би могло да се случи със спортни събития и по-добро популяризиране на исторически забележителности, спомена кметът. Според него компаниите от аутсорсинг сектора могат да проявят интерес към града заради хората от туристическия сектор с познания на чужд език.

И все пак привличането на нови инвеститори е от значение. "Moже би за наше нещастие тук няма активен частен субект, както е например Пловдив и Тракия икономическа зона. Завиждам на Пловдив, защото има активен частен субект. Тук, в Бургас, частният бизнес се е фокусирал върху бизнеса с недвижими имоти и строителството на жилища и предприемаческите активности в посока осигуряване на възможности за развитие на индустриални производства са изцяло в ръцете на общината."

Индустриалният парк на Бургас се разширява и в момента (повече за това може да видите тук).

От значение са и транспортните връзки, като Бургас и съседните общини ще работят по свързани интегрирани проекти в новия програмен период, за да се изградят четирилентови пътища. Така ще се постигне свързаност със Средец, Айтос, Царево и Малко Търново, като тази инфраструктура може да провокира инвестиции, коментира Николов. Конкретно за пътя Бургас - Царево той обясни, че е направено проектиране и екооценка, но се е оказало невъзможно да се разшири сервитутът на съществуващото трасе, защото преминава през защитена зона, включително и резерват. В момента се разглеждат две алтернативи.

"Ако останалите общини - Созопол, Приморско и Царево, активно ни съдействат, включително с финансиране за проектиране, може би в старта на новия програмен период Агенция "Пътна инфраструктура" като бенефициент може да кандидатства с готов работен проект с оценка за въздействие. Това зависи от съдружието на няколко местни и юридически субекта", каза кметът.

Един от най-големите проекти в града - "Арена Бургас", който вече струва над 75 млн. лв. и се изгражда седем години, е почти готов, твърди той, като допълни, че оставали дребни довършителни дейности. Проектът поглъща все повече и повече пари, но засега не е в експлоатация. По думите на кмета принципалът, дружеството "Академика 2011" към министерството на спорта, трябва да реши кога да стартира дейностите там. "Според мен до края на лятото, ако се напъне строителната фирма и се упражни още по-сериозен контрол, тя може да бъде готова съвсем скоро", каза Николов.

Новата детска болница

Европейската инвестиционна банка съдейства на Бургас по работата за бъдещата детска болница в града.

Борислава Габровска обясни, че предоставят безвъзмездна техническа помощ на община Бургас и да й помогнат да се подготви за изграждането на болницата. Консултантите разработват предпроектно проучване, план за финансиране, план за последващите обществени поръчки, които да са основата на проекта. "Проектът не се състои само в това да построим една сграда и да я оборудваме, а той е един жив организъм, който трябва да може и да се адаптира към бъдещите нужди на пациентите", каза тя. На 26 април тази година се е провела първата среща между екипа от Бургас и консултантите и работата върви. Все още няма ясна прогнозна стойност, тъй като тепърва предстои проектирането и яснота по финансирането.

Може да гледате запис на срещата тук.

Новините от днес и със задна дата