петък, 25 юни 2021 г.

Черната кутия на МиГ-а е разхерметизирана, пращаме я на производителя в Украйнa

  

                             Снимка: Булфото

'Служебният военен министър Георги Панайотов съобщи пред bTV, че информацията от черната кутия все още не е разчетена.

"Причината е нарушена херметизация на устройството. Участъци от платките, те са многослойни и с печатен монтаж, са нарушени. Има и скъсен лентов кабел. В база "Граф Игнатиево" няма принципни схеми, за да се възстановят връзките", обяви министър Панайотов.

В Нова тв по-късно той уточни, че Министерството на отбраната се е обърнало за съдействие към производителя на кутията от Украйна, който се очаква да подпомогне българските власти: "Черната кутия трябва да бъде представена на специализирана лаборатория. Ще търсим производителя от Украйна, за да я предоставим там и на място хората, които са произвели черната кутия, да вземат данните от нея". 

Припомняме, че черната кутия бе намерена и извадена от повече от 70 метра дълбочина вчера. Данните от нея се опитаха да свалят експерти в авиобаза "Граф Игнатиево". Военни следователи и прокурори присъстват на разчитането на информацията от кутията.

"Ще бъде извършен анализ на съдържащото се в нея: материали, аудио записи, всичко, което вътре е налично", обясни полк. Христо Тинев, военноокръжна прокуратура Сливен.

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево", се разби в Черно море край Шабла на 9 юни малко след полунощ.

По време на издирвателната операция стана ясно, че летецът не е успял да катапултира и е загинал.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

Новините от днес и със задна дата