петък, 18 юни 2021 г.

Адм. Ефтимов: Ако майор Терзиев беше катапултирал, щеше да бъде спасен, МиГ-29 не е свален

  

"Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен. Полетът е бил контролиран, имало е усилено наблюдение от ВВС, ВМС, Ръководство "Въздушно движение", Морска администрация - достатъчно, за да се отрече тезата за сваляне на самолета" - това заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по повод спекулациите по темата.

Той отново изтъкна високите професионални качества на Терзиев и че последните му думи са били "Поразих целта".

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет, каза още адмиралът и предупреди да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

По думите му, ако херметичността на водозаписващото устройство, т.е. черната кутия, не е нарушена, може да бъде получена достоверна информация за причините за трагичния инцидент.

"Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия", подчерта Ефтимов.

"Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно", призова началникът на отбраната.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя и обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

"При удара на водата с висока скорост - над 900 км/ч, водата е като бетон - по-твърда от бетон", каза още адмирал Ефтимов.

Вчера беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.

Новините от днес и със задна дата