четвъртък, 3 юни 2021 г.

Искат от бизнеса по 160 лв. на ден за педагозите, които ще водят ученици на почивка

 С деца на море – 6 игри за формиране на добри обноски - Roditel.bg -  Списание Родител

По 160 лева на ден да получават учителите, които се включат в програмата на просветното министерство "Отново заедно"- за това настояват директори. Иначе големи столични училища одобряват програмата и ще изпратят ученици и учители на почивка през лятото, съобщи БНТ.

Те вече са набелязали и критериите, по които ще подберат децата. В едно от най-големите столични училища, 18-то, смятат да изпратят на почивка около 170 деца. Вече са набелязали критериите - деца, които участват в иновативните дейности на училището, социално слаби деца и такива със специални потребности.

"Изобщо не мисля, че ще има проблем с желаещи учители - така като се отрази обучението в електронна среда на децата, по същия начин се отрази и на учителите. Те искат по същия начин да комуникират с тези деца, там където са натрупани празноти, да ги изгладят", заяви Вили Стойчева, директор на 18-о СУ.

От МОН днес отрекоха опасенията, че може да има злоупотреби при определянето на хотелите.

"Педагогическият съвет приема три оферти, които са представени от различни туроператори и така те ще решат на практика кой оператор на бъде избран", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В 51-во столично училище също смятат, че програмата е много добра. Ще изпратят около 80 деца - социално слаби, отличници на олимпиади, деца с таланти. Смятат обаче, че трябва да се осигури добро заплащане на придружаващите учители.

"Надницата им за един работен ден е 80 лева, би трябвало да е поне двойно повече, защото те са 24 часа на работа, 160 лева на ден, това е моето мнение- може да е много, за други може да е малко", коментира директорът на 51 СУ Асен Александров.

Парите трябва да дадат туроператорите в рамките на осигурената от държавата сума, която за 10 деца и учител е 5500 лева.

Новините от днес и със задна дата