петък, 18 юни 2021 г.

14% по-малко наематели отчита мол в Бургас

 istock 

В Бургас Плаза Мол /Mall Burgas Plaza/ отчитат с 14 процента по-малко наематели тази година в сравнение с предпандемичната 2019 година. Това каза за БТА управителят на мола Драгомир Марков.

Той посочи, че преди пандемията от Ковид-19 - през май 2019 година, 97 на сто от площта на търговския център е била наета. През 2020 година този процент е намалял на 90 процента, а тази година наетите площи са спаднали до 83 процента.

За да не намалеят още повече наемателите, управата на мола е понижила поетапно наемите наполовина.

На въпрос как от управата са процедирали по време на принудителните затваряния на търговските центрове, Марков отговори, че тогава наемателите са били освободени от плащане на наем. Освен това наполовина е била намалена и такса "поддръжка".

Управителят на Бургас Плаза Мол уточни, че, за да преодолеят по-лесно ковидкризата са се възползвали от мярката 60/40, както и от субсидията, с която държавата е поела 20 процента от загубения оборот. Въпреки принудителните затваряния на мола, персонал в този период не е бил съкращаван, изтъкна Марков.

Драгомир Марков добави, че в мола вече постепенно започват да идват нови наематели. Повечето от наемателите, които са напуснали наетите през 2019 г. и 2020 г. площи, обаче не са се завърнали. 

"Тези, които не са оцелели, може би са преосмисли бизнеса си. Въпреки това има добър позитив в това, че съумяваме да привличаме нови наематели и да подписваме нови договори", коментира още управителят на Бургас Плаза Мол.


По думите му ще са нужни поне 5 и повече години, за да се възвърне предишният тренд и финансови резултати от преди пандемията. Причина е, че цялата икономика е взаимно свързана. Когато потребителите нямат финансови проблеми, тогава те са по-активни на пазара, което от своя страна допринася за увеличаването и наемателите в моловете. В момента обаче цялостната икономическа ситуация в страната и света не е благоприятна. Затова, според Марков, първо трябва да се осмисли това, което се е случило и след това хората да се "напаснат" в новата обстановка.

Новините от днес и със задна дата