вторник, 11 май 2021 г.

Конституционният съд: Без специален прокурор, който да разследва главния

  

Конституционният съд (КС) обяви, че разпоредбите, с които беше създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, противоречат на основния закон.

Решението днес е взето с 11 гласа, на особено мнение е само съдия Филип Димитров. Така идеята на предишния парламент става невъзможна.

Разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха атакувани пред КС от Румен Радев. Президентът атакува само 5 разпоредби, но с "отмяната" им днес от КС прокурорът, разследващ главния, на практика става безпредметен, тъй като от НПК отпада базисното му правомощие - да разследва обвинител №1.

Това е така, тъй като КС обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 194, ал. 6 НПК, а с нея се регламентира, че специалният прокурор разследва престъпленията, извършени от главния прокурор или заместниците му. Без възлагането на това правомощие - новата фигура губи смисъл и основа.

За противоконституционен днес беше обявен и чл. 46, ал. 8 НПК, който изключва актовете на специалния прокурор от вътрешен контрол в прокуратурата, както и от надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор. И тази на чл. 136, ал. 11 от ЗСВ, която го поставяше извън всякаква йерархия в държавното обвинение. 

КС "отмени" и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на този прокурор да образува досъдебно производство (чл. 213а, ал. 2 НПК). За противоконституционна е обявена и специалната подсъдност на делата срещу главния прокурор - те трябваше да се гледат в спецсъда (чл. 411а, ал. 4 от НПК).

Очаква се ВСС да прекрати процедурата за избирането му. Очаква се скоро да станат ясни и мотивите на конституционните съдии.

ЕК иска закон за отчетност и наказателна отговорност за главния прокурор у нас

Новините от днес и със задна дата