неделя, 23 май 2021 г.

Маноил Манев: Радев овладява всички властови структури, провежда лична политика и пълзящ преврат

  

                                      Снимка: БТА

"ДАР, ДАНС и другите разузнавателни служби имат законно определение за кого работят. Те работят за държавата, за Министерския съвет и неговия председател, за президента. Това, че президентът не е имал нормална комуникация, са си негови работи. Нека сам да си направи преценка как работи със службите. Тези две служби имат защитата от това, ако някой не може да работи с тях, да бъдат предпазени от Конституцията и да не работят за някого ", заяви в ефира на NOVA политикът от ГЕРБ Маноил Манев.

Според него единственият начин да бъдат освободени директорите на двете структури е да се спази Законът. Той подчерта, че постовете са мандатни и те могат да бъдат прекратени при определени ситуации, които са описани в Конституцията.

"В момента в България президентът Румен Радев овладява всички властови структури и провежда лична политика. Винаги има парламент, винаги има правителство, избрано от него. Държавността и работата на институциите са на първо място. Когато едно правителство има зад себе си парламент, то не може да бъде наричано нещо по-различно от законно", смята той.

На въпроса подслушвани ли са политици в България, Манов отговори така:

"Няма да влизам в тази говорилня на няколко министри. Законът за СРС-тата е ясен - ако има подслушване на 32-ма души, то трябва да има 32 престъпления, които да са закрепени като участници, съучастници или подбудители на тези престъпления. Трябва да се пусне искане за подслушване, наблюдаващите прокурори да пуснат искане до десетки съдии, които да го разрешат. А това разрешение трябва да бъде изпратено към техническите служби, които да осъществят подслушването".

Според него няма вариант, при който службите да извършат подслушване и то да не е по описания ред.

Относно изказването на бизнесмена Илчовски в Комисията по ревизия на управлението на кабинета, Манев смята, че "един бизнесмен е показал личните и финансови взаимоотношения с друг бизнесмен".

"Използваха една висша институция и вътре си развяха "всички кирливи ризи". Беше интересно да има скандал, да има говорене. Именно това направи комисията в повечето си заседания. Две от заседанията на тази комисия бяха проведени така, че да не присъстват представители на ГЕРБ съвсем умишлено. Около това се разрази големият спор. До последно се мъчихме да отвоюваме две неща - институционалността на тази комисия и ако тя ще проверява, това да се случва принципно и законно", обясни бившият депутат.

Новините от днес и със задна дата