петък, 14 май 2021 г.

От ГЕРБ притеснени от уволненията във възлови агенции / ВИДЕО

ГЕРБ притеснени от уволненията, щели да ударят държавния бюджет (ВИДЕО)

В политическата етика и традиция е прието едно ново правителство да има поне 100 дни толеранс. Няма как да приложим тази техника при служебното правителство, защото вероятно неговият живот е 100 дни, но би било редно да му се даде 10 дни толеранс. За съжаление скоростта на радикализъм е такава, че има теми, които изискват скоростна реакция. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на извънреден брифинг на партията.

"Ние сме в ситуация, където правителството не е подложено на никакви форми на контрол, включително и парламентарен", добави Дончев.

Силно съм притеснен от това, което се случва последните 48 часа от управлението на служебния кабинет, продължи Кирил Ананиев - бившият финансов министър. 

Служебното правителство има 2 функции, коментира той, - да организира безпристрастни избори и да осигури нормалното функциониране на публичния сектор.

"През последните 24 часа без необходимия анализ бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - НАП и Агенция "Митници. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор", подчерта Ананиев. 

Според Ананиев съкращенията са довели до голямо напрежение в системите на агенциите. По думите му това може да доведе до рязък спад на приходите в държавния бюджет.

"Като член на първия служебен кабинет на президента Радев на мен той ми постави две задачи от началото до края. Първата задача беше незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Агенция "Митници". Моят отговор беше категоричен - че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на МО с 300 милиона лв.", посочи той.

Ананиев риторично запита дали това е правилна финансова политика и дали довежда до финансова стабилност. Той подчерта, че през последните 5 години данъчните приходи са се увеличили с над 2 пъти.

"С между 2 и 4% повече, отколкото е ръстът на БВП, което на практика означава, че данъчната администрация работи ефективно и събира приходите, които са заложени в бюджета и даже ги преизпълнява. Само за четирите месеца на тази година са събрани 2 милиарда и 300 милиона лв. повече данъчноосигурителни приходи, спрямо същия период на миналата година, като имате предвид, че мината година пандемията влезе през март, а тази година се намирахме в третата вълна на коронавируса", посочи Кирил Ананиев.

Новините от днес и със задна дата