събота, 8 май 2021 г.

Бойко Борисов: По 19 милиона лева на ден струва шоуто в парламента (видео)

  

"По 19 милиона лева на ден струва това шоу в парламента. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяхме да фалираме. Сега наново ще похарчим сто милиона и след едни два месеца още толкова за президентските избори, когато Европа и светът се чудят как социално слабите да бъдат компенсирани, ние стотици милиони харчим за шоу".

Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов в коментар във Фейбсук за политическата обстановка в страната.

"За разлика от другите, само може да ми е мъчно и да съм тревожен от това, което наблюдавам. Парламентът беше закрит, аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая го изпрати в парламента и разбра какво е направил", каза още Борисов.

Той напомни, че за тези избори са били похарчени 150 млн. лева - за машини за гласуване, за ваксини на членовете на избирателните комисии. "И за осем работни дни, като разделим, излиза, че работата на тези хора струва 18,750 млн.лева", пресметна премиерът в оставка.

Той благодари на парламента за промените в Изборния кодекс, като заяви: "Ще се постараем отново да сме първи", както и за ратификацията на споразумението с Румъния за Air Policing.

Борисов отчете, че вчера в страната е поставен рекорд по извършени имунизации срещу коронавирус. Данните в единния информационен портал сочат, че ваксинираните в петък са 38 117. "Тези, които говореха за чипиране - всички лъжи една по една заминават в коша. Остава само направеното", уточни той.

Премиерът в оставка обяви, че България ще бъде една от първите страни, която ще бъде включена в дигитален зелен сертификат.

"Не само пенсионерите и възрастните хора вече са във фокуса на ЕС. Във фокуса са децата", заяви той след участието си във втория ден от срещата на върха в Порто. "Постигнахме исторически успех в Порто. За първи път постигнахме ясен ангажимент, амбициозен, на лидерите от държавите членки на ЕС, на ЕК, на ЕП, на всички социални партньори, които подписаха и т.нар. Споразумение за социален ангажимент от Порто", допълни Борисов.

Той обясни трите точки, които включва Планът за действие на европейския стълб за социални права. А именно

* до 2030 година най-малко 78% от населението на възраст от 20 до 64 години да има работа;

* най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно допълнително обучение през годината за дигитални умения;

* броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона до 2030 година.

Новините от днес и със задна дата