петък, 16 април 2021 г.

Лекарският съюз: Обстановката не предполага да се лишим от Щаба, вирусът не си е тръгнал

  

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу изненадващото решение на правителството в оставка за разформироване на Националния оперативен щаб (НОЩ) за мерките срещу коронавируса, който беше съобщено снощи.

"Аз мисля, че обстановката по отношение на пандемията в Европа, в нашата страна не предполага, че трябва да се лишим от такъв орган, който наблюдава, анализира и да предлага решения, защото категорично няма данни за това, че вирусът си е тръгнал и се връщаме към нормалния си начин на живот", заяви председателят на съюза д-р Иван Маджаров пред БНТ тази сутрин.

Според него трябва максимално бързо да бъде запълнен този вакуум с друга структура или с нещо, което да вземе решение в тази обстановка.

"Брифингите не са основното нещо, с което се занимава съставът на Щаба. Всъщност се върши много работа между тях и зад тях и тази работа трябва да се поеме от някой", подчерта той.

По думите на Маджаров най-вероятно Министерството на здравеопазването в оставка ще се нагърби с тази задача, но по думите му тя би била непосилна за едно ведомство.

"Знаете, че в щаба са включени различни експерти, там се правят и математически модели", каза още председателят на БЛС.

Според него ако временно министерството се заеме с тази задача, то трябва да е за кратко и максимално бързо - "основно да имаме оперативна структура, която да предлага решение".

Вчера и известният д-р Aлeкcaндър Cимидчиeв, който беше избран за депутат от "Демократична България", написа във Фейсбук:

"Нoвинaтa мe пoкруcи. Изкaзвaнeтo нямa нищo oбщo c тoвa, чe oт дeн cъм в пaрлaмeнтa. Тo e личнo и мeдицинcки мoтивирaнo. Тoвa изглeждa кaтo aктивнo дeйcтвиe зa дecтaбилизирaнe нa кoнтрoлa нa пaндeмиятa, лишaвaйки я oт дeйcтвaщo упрaвлeнcкo и кooрдинирaщo въздeйcтвиe. Лeкaрят в мeн нe мoжe дa рaзбeрe или oпрaвдae кaк в мoмeнт, в кoйтo вce oщe cмe в aктивнa пaндeмичнa cитуaция, c нaд 2300 нoвoзaрaзявaщи ce днeвнo (нa ceдмичнa бaзa), c пoчти 120 зaгивaщи днeвнo (нa ceдмичнa бaзa), пълни бoлници oт кoитo 8% в интeнзивни oтдeлeния и нeяcнa трeaктoрия нa нoвoзaрaзeнитe ce aбдикирa oт кaквoтo и дa e упрaвлeниe нa тoзи прoцec".

След като вчера от кабинета обявиха, че въпреки закриването на НОЩ, в понеделник здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще дадат брифинг, тази сутрин беше обявено, че още днес те ще застанат пред медиите. Заедно с тях днес в 10 ч. в брифинг за актуалната обстановка с пандемията в Министерски съвет ще участват директорът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Новините от днес и със задна дата