събота, 10 април 2021 г.

Как жените да получават по-висока пенсия

 istock 

Жените в България ще остават повече време на пазара на труда и така ще получават по-високи пенсии. Това предвижда Националният план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете, разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на двата пола за 2021-2030 г. и качен за обществено обсъждане.

В него е записано, че по-дългото участие на жените в осигуряването е мярка, която ще намали разликата в размерите на пенсиите между двата пола. Нарастването на пенсионната възраст се отразява в по-дългото оставане на пазара на труда и съответно по-дългото участие в осигуряване, което има значение за размера на получаваната пенсия.

Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се увеличава с по 2 месеца всяка година, като през 2022 достига 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете през 2022 г. Всяка година расте и възрастта за пенсия за двата пола докато се изравни през 2037 г.

Планът цели провеждането на единната политика по равнопоставеност на жените и мъжете чрез включените мерки на различни институции и организации.

Те са структурирани в пет приоритетни области:

1. Равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост;

2. Намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите;


3. Насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на взимане на решения;

4. Борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите;

5. Преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и сексизма.


Друга мярка, посочена в плана, са приетите  промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях при определяне размера на редукция на пенсията от НОИ ще се взема предвид и трансфера от държавния бюджет в размер на 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително, и ще се отчетат годините стаж със и без осигуряване в частен пенсионен фонд.

Така ще се гарантират по-висок размер на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст на жени, родени след 31 декември 1959 г., пише още в документа.

Новините от днес и със задна дата