събота, 10 април 2021 г.

79-годишната Мика Зайкова е най - възрастния ни депутат в новия парламент

  

Първото заседание на новоизбраното Народно събрание ще бъде открито от Мика Зайкова.

По правилник процедурата е в правомощията на най-възрастния от присъстващите народни представители, който ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание.

В 45-ото Народно събрание това ще е икономическият анализатор и финансов експерт Мика Зайкова. Тя влиза в състава на парламента като представител на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". 

Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност "Минен инженер", а след това и икономика със специалност "Планиране". Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Последните най - възрастни в парламента бяха все социалисти - Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС). Честта да открият първото заседание преди това имаха актьорът Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС), седесарят Владимир Абаджиев (37-о НС) и синият основател, покойният Йосиф Петров (7-о ВНС).

На 9 април Централната избирателна комисия излезе с окончателно решение за броя на мандатите на партиите в новия парламент.

Коалиция ГЕРБ - СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори.

С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" печели 51 места в парламента.

БСП ще има 43 депутати, при 80 в миналото Народно събрание.

От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати - 30, или с 4 повече.

"Демократична България" вкарва в Народното събрание 27 представители, а коалицията "Изправи се! Мутри вън!" ще има 14 депутати.

Новините от днес и със задна дата