неделя, 21 март 2021 г.

Българин с положителен PCR тест пропътува Европа в пълен автобус до България

  

Българин се качи на автобус от Франция до България и пропътува половин Европа без никой да разбере, че представеният от него PCR тест е положителен, съобщи bTV.

Заразеният с Covid-19 и пълният с пътници автобус преминават през Франция, Германия, Австрия, Унгария и Сърбия. Чак на ГКПП "Калотина" здравните инспектори, които проверявали документите на пътниците в автобуса, разчели, че тестът на мъжа е положителен. 

От фирмата-превозвач обясниха, че в град Рен, където пътникът се е качил в автобуса, той е представил на шофьорите документа за извършен PCR тест, но тъй като водачите не знаели френски език, те не разбрали, че е с положителен резултат. 

"Френският тест е бил на френски език, разбрало се е на влизане в България. Не владеят френски език, това е било проблемът. Шофьорите не могат да знаят всички езици в цяла Европа. При проверките никой не е видял, че пътникът е положителен", каза собственикът на автобусната компания Георги Ангелов.

Здравните инспектори на Калотина обаче също решават да не свалят от автобуса заразния мъж, а просто да пътува на задните седалки.

"С тяхно знание те го качват вътре, с което те реално застрашават нашето здраве и нашия живот. Шофьорите не дават никакви обяснения на нас", разказа друг пътник - Мирослав Савов.

Той и останалите хора в автобуса се надигат на бунт и решават да свалят насила пътника с положителен тест.

"Всички хора от автобуса не бяхме съгласни да продължим пътуването от Калотина до Централна автогара с положителен корона тест. Това решение беше общо. Не е морално, не е етично, но нашето здраве е по-важно", разказа още Мирослав.

Хората разказаха, че са оставили пари за превоз на сваления пътник. Всички контактни пътници и шофьорите ще бъдат под карантина за 10 дни, а болният - за 14, допълниха от РЗИ-Софийска област.

От автобусната фирма казаха, че това първият подобен случай и че разчитат на съзнанието на хората. Други трима пътници не са били качени в автобуса, защото не представили никакви тестове, допълниха от компанията.

Новините от днес и със задна дата