неделя, 21 март 2021 г.

Здравният министър разкри удължава ли К-19 мерките и какво се случва с проф. Чорбанов

 Мин. Ангелов: Анализ на здравеопазването и стратегия за реформиране на  болниците – LexMedica News 

Съжалявам за проф. Чорбанов. Наистина е в болница. Надявам се, той да се оправи. Заболяването е много тежко и коварно.

Това заяви в ефира на "Неделята на Нова" здравният министър проф. Костадин Ангелов.  "Ковид-19 е най-силният тест за истината. Той ни показва къде е границата да я казваш и това да я премълчиш", каза той. 

Той не пожела да разсъждава дали 10 дни ще са достатъчни, за да ограничим заразата.

"Живеем в безпрецедентна криза. Нямаме по-силно оръжие от истината. Предлагам на всички учени, математици, биолози, лекари и политици смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки и да мислим за всеки ден, призова той.

По думите му никога отправната точка на здравните власти не са били изборите.

"Ако сме мислели само за тях, то нашите действия нямаше да са професионални. Аз съм от хората, които винаги искат да казват точно нещата. Хирург съм и съм свикнал да съм прецизен", каза той. 

Според него ситуацията в момента е много динамична. "Можем само да се изправим срещу този вирус и да се покажем единни срещу него", каза той. 

"Нека да не мислим дали ще увеличим локдауна", призова той. По думите му е трудно да даде категоричен отговор дали мерките ще се удължат. Засега затварянето е за 10 дни.

Проф. Ангелов все пак призова хората да гласуват на 4-и април и категорично отрече да се предвижда отлагане на изборите.

Хората са уплашени и не знам от къде се поражда този страх. Чудя се защо хората се доверяват на псевдоексперти, които трупат страхове у тях“, каза Ангелов.

„Всичко, което сме направили до момента, е да осигурим достатъчно ваксини, за да се имунизират всички български граждани. Осигурили сме ваксини за две българии.

Кога ще започнат да идват те при нас, не можем да кажем. Ние не задържаме ваксини. Имаме голямо желание да се справим с тази криза“, подчерта здравният министър.


Той е категоричен, че ваксината на "АстраЗенека" е безопасна. 

Затварят се всички ресторанти, фитнеси, търговски центрове, магазини над 300 кв. м., които не предлагат хранителни стоки, училища, ясли, детски градини, преустановяват се всякакви извънкласни и културни дейности, затварят се и казината. 

Ограниченията ще важат в следващите 10 дни, като е възможно удължаването им.

Новините от днес и със задна дата