петък, 19 март 2021 г.

Eкспертите на СЗО потвърдиха позицията на ЕК за ваксината на "АстраЗенека"

  

Ползите от ваксината срещу коронавируса на "АстраЗенека" надвишават рисковете, гласи заключението на експертите на Световната здравна организация, предаде Франс прес, като отбелязва, че с това те са потвърдили заключението на колегите си от Европейската агенция по лекарствата.

"Ваксината на "АстраЗенека" продължава да има положително съотношение на ползата и рисковете, с огромен потенциал за предотвратяване на заразяване и намаляване на смъртните случаи по целия свят", се казва в изявление на Глобалната консултативна комисия на СЗО за сигурността на ваксините.

Освен България, редица други страни в Европа подновиха използването на ваксината на "АстраЗенека" срещу коронавируса, след като вчера Европейската агенция по лекарствата я обяви за безопасна. Това обаче беше съпътствано от предупреждения.

Освен България,  Германия, Франция, Италия, Кипър, Латвия и Литва възобновиха прилагането на Оксфордския препарат. Испания планира да започне отново ваксинациите от средата на следващата седмица. Норвегия, Швеция и Дания от друга страна продължават да се въздържат. Финландия обаче временно я спря, докато разследва два възможни случая на образуване на кръвни съсиреци при пациенти, които са били ваксинирани, предаде Ройтерс. Властите във Финландия заявиха, че прегледът ще отнеме поне седмица.

България днес отблокира близо 100 000 дози от ваксината на "АстраЗенека" и от днес рестартира имунизацията с нея.

Новините от днес и със задна дата