сряда, 24 март 2021 г.

Великобритания обмисля да ваксинира деца срещу COVID-19 от август

  

Според предварителен план на правителството за придобиване на максимален имунитет на населението срещу COVID-19 през август ще започне ваксиниране и на децата във Великобритания, съобщава Daily Telegraph. 

Британското издание цитира двама източници, участвали в подготвянето на плановете, които са заявили, че през август може да започне ваксинирането на лица под 18 години, което е месеци по-рано от очакваното.

В университета в Оксфорд вече се правят изследвания за това доколко са безопасни ваксините за децата и правителството изчаква резултатите преди да вземе окончателно решение през юни или юли.

Привържениците на плановете виждат в тях начин да се ограничи до минимум разпространението на заразяванията, но критиците отбелязват, че COVID-19 представлява сравнително нисък риск за децата и че няма доказателства дали ваксините са безопасни за тях.

Ако се запазят сегашните темпове на ваксиниране във Великобритания от около 3 милиона първа доза седмично, е възможно повечето от 11-те милиона деца в училищна възраст да бъдат имунизирани преди началото на следващата учебна година.

Новините от днес и със задна дата