събота, 13 март 2021 г.

Български учени разработват лекарство срещу COVID-19

  

Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български лекарства срещу COVID-19. Групата включва 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет.

Проучванията са все още в начален етап, но екипът е обнадежден, че можем да дадем сериозен принос на световно ниво в борбата срещу коронавируса, съобщи Нова.

В момента човечеството е успяло да създаде няколко лекарства сумарно срещу вируси, обясни проф. Литов. И нито едно срещу коронавирус. "Това е една много трудна задача, но ние все пак сме оптимисти, че имаме шанс да успеем", добавя той.

В рамките на проекта се работи върху две лекарства. Едното е за много начален етап, още при заразяване.

"Първото лекарство атакува вируса. Тоест - неговите белтъци вътре в клетката и ѝ дава възможност да включи имунния отговор в пълна сила, при което тя сама ще се пребори. Клетката по-добре знае как да се пребори с този вирус. Второто лекарство е вече за втория етап, когато вече имаме тежко протичане. Когато практически вече вирус няма в тялото и това е свързано с развитието на цитокинова буря", разясни проф. Литов.

Цитокинова буря е онова състояние, в което имунната ни система е толкова объркана от вируса, че атакува нас самите. Сега лекарство се дава под формата на инжекции срещу съсирване на кръвта, при много напреднала фаза на COVID-19. Учените твърдят, че трябва да се дава още при първи симптоми.

Новините от днес и със задна дата