понеделник, 29 март 2021 г.

УМБАЛ-Бургас: Родилката Лора сама се подписа, че отказва болнично лечение

  

В УМБАЛ-Бургас е назначена вътрешна проверка за смъртта на 36-годишната родилка Лора Янева, която почина в болницата след прекарани там няколко дни в критично състояние, след усложнения от COVID-19.

За тежкото здравословно състояние на жената преди няколко дни съобщи пред журналисти в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Във връзка с публикации в медии и слухове, разпространявани в социални мрежи за отказан достъп до лечение на родилката Лора Янева, споделяме хронологията на нейния престой в УМБАЛ-Бургас. Листа от преглед при първото ѝ посещение доказва, че въпреки преценката на дежурния лекар, че е за болнично лечение, тя сама е декларирала отказа си. Твърденията, че е била върната, категорично не отговарят на истината. Поднасяме съболезнованията си на семейството и съжаляваме, че се налага да разпространяваме тази информация, но публикуването на неистини не е в полза на обществото ни и още повече обезсърчава усилията на лекарските екипи, които дават и невъзможното от себе си, за да помогнат на всеки свой пациент", се казва в официалната позиция на лечебното заведение.

Бременната в шестия месец художничка бе приета в УМБАЛ Бургас на 19 март, а на 23-ти състоянието ѝ се влоши и тя бе интубирана. Лекарите предприеха спешно секцио и изродиха бебето. В момента момченцето ѝ, което дойде на бял свят в 26-та гестационна седмица, е в добро общо състояние под грижата на наотнатолози, но за съжаление майка му загуби битката за живот в събота вечер.

От пресцентъра на болницата информираха, че ще се изясняват и всички обстоятелства относно диагностично-лечебния процес и посочиха, че жената е била откарана от дома си с линейка до триажния център на 17 март, като преди това е била на домашно лечение. Мнението и на дежурния лекар, и на акушер-гинеколога е било, че тя трябва да бъде приета за болнично лечение. Към този момент състоянието ѝ не било особено тежко.

Пациентката обаче собственоръчно е написала, че не желае постъпване в болница, твърдят от УМБАЛ-Бургас.

На 19 март 36-годишната Лора вече е приета във влошено състояние. Ден по-късно оплакванията се задълбочили, състоянието ѝ е станало критично, което наложило преместване в реанимация и интубация. Свикана е била експертна лекарска комисия, която излязла със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката.

По време на престоя ѝ в УМБАЛ-Бургас е приложено лечение с всички показани за състоянието ѝ медикаменти, използвани в лечението на COVID-19, включително ремдесивир и реконвалесцентна плазма. Проведени са консултации с лекари от "Александровска болница" в столицата, както и с реанимацията на Военномедицинската академия, уточниха от пресслужбата на УМБАЛ.

Новините от днес и със задна дата