петък, 19 март 2021 г.

Германски учени откриха причината за кръвните съсиреци при ваксинация с „АстраЗенека“

 Пробив! Германски учени откриха причината за кръвните съсиреци при ваксинация с „АстраЗенека“ 

Учени от университета в Грайфсвалд в Германия са изследвали проби от пациенти, които са развили кръвни съсиреци след ваксинация с AstraZeneca и обясняват защо възниква тази реакция. Оказа се, че ваксината задейства защитен механизъм в тялото на някои хора, както съобщава телевизионната компания NDR.

След забраната за ваксинация срещу AstraZeneca учените са се свързали с Института "Пол Ерлих" (германският лекарствен регулатор). Те са получили кръвни проби от шестима пациенти, които са развили кръвни съсиреци. 

Изследване на взетите проби разкрива, че ваксината активира кръвни клетки - тромбоцити. Този механизъм се задейства, когато раните по тялото се излекуват, когато кръвта започне да се съсирва и раната се затваря. 

При някои пациенти обаче е било установено, че ваксинацията задейства този механизъм. В резултат на това в мозъка се образуват кръвни съсиреци.

Изследователите отбелязват, че описанието на механизма сега позволява разработването на курс на лечение. Лекарите ще могат да предписват лекарства, които помагат срещу тромбоза. 


Междувременно, като предпазна мярка, лекарството срещу тромбоза не може да се прилага, както отбелязва телевизионният канал. Пациентите могат да бъдат лекувани само след образуването на кръвен съсирек.

Лекарства има и те са 100% ефективни. Не могат да бъдат предписвани профилактично, а само при настъпване на усложнения. Лечението предотвратява образуването на тромб./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата