вторник, 23 март 2021 г.

Всички рецепти – електронни от 1 май

 istock 

Електронните рецепти у нас все още са твърде малко. От 1 май обаче трябва всички предписания да бъдат електронни. Това заяви БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз пред БНР.

Той увери, че фармацевтите и софтуерът са готови за това. Хартиени рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това, допълни Маринов.

По думите му няма сериозен недостиг на антибиотици, като в момента търсенето е по-слабо в сравнение с втората вълна на коронавируса. Той посочи, че все още се забелязват готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента."Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се.

 Изписват се едновременно кортикорстероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва", отбеляза Маринов и посъветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.


По негови думи в около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, при положение че според СЗО само в 8% от случаите на болнично лечение на COVID-19 се налага да бъде приеман антибиотик.
 

Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък, прогнозира секретарят на Българския фармацевтичен съюз.  

На въпрос дали има дефицит на аспирин, Маринов поясни, че засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина.
 
По негови думи се търсят и тестове за антитела. Според Маринов доста хора вече са преболедували коронавируса и е по-вероятно, като се направи такъв тест, той да се окаже положителен.

Новините от днес и със задна дата