вторник, 2 март 2021 г.

Доц. Добрин Василев бие тревога за невиждан К-19 кошмар

  

При днешните данни за новозаразени с Covid-19 реакцията би трябвало да бъде връщане на мерките - да се затворят заведенията и училищата. Това каза пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница.

2588 (16%) са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 179 теста (най-голям брой заразени за едно денонощие от 15-и декември 2020 г. и най-висок процент позитивни тестове от 31-ви декември). Това показват данните в единния информационен портал към полунощ.

"Ние така и не можахме да достигнем до ниво, което да ни позволи безопасно да отворим училищата. Децата бяха пуснати в класните стаи твърде рано. В момента берем плодовете на това, което беше направено преди три седмици. Сегашното разхлабване ще го усетим след още три седмици", обясни доцентът.


В Covid отделението на "Александровска" през последната седмица се е увеличил рязко броят на приетите болни, които са в доста сериозно състояние: "Очевидно, че това, което се пише за разликата в клиничното протичане на различните щамове, явно е така - има разлика и то не е към по-добро".  

Според него няма нищо нелогично и изненадващо в това, което се случва: "Влизаме устремно и този път ще бъдем с по-високи нива, защото тръгваме от изходно по-високи нива, от предишната вълна".

Доц. Василев акцентира, че ефектът от ваксинирането не може да бъде усетен сега, защото още е много малък броят на хората с Covid ваксина.

"Ваксините действат ефективно, затова смятам, че всеки българин трябва да бъде ваксиниран", подчерта той.

Новините от днес и със задна дата