сряда, 17 февруари 2021 г.

СЗО: Броят на новозаразените по света от COVID-19 е спаднал с 16% за седмица

  

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса, за които е съобщено по света, е спаднал с 16 процента миналата седмица, за да достигне 2,7 милиона души, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Световната здравна организация. Броят на починалите с коронавирус по света също е намалял с 10 процента миналата седмица в сравнение с предходната седмица, достигайки 81 000 души.

Броят на новите случаи на зараза е спаднал с 20 процента миналата седмица в Африка и в Западния пасифик, с 18 процента в Европа, с 16 процента в Америките и с 13 процента в Югоизточна Азия. Само в Източното Средиземноморие е имало увеличение със 7 процента.

"Това показва, че простите здравни мерки действат, въпреки наличието на варианти на вируса", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. "Важно е сега как ще действаме при тази тенденция. Огънят все още не е угаснал, но ние намалихме размерите му. Ако ние спрем да се борим на който и да е фронт, огънят ще се върне още по-силен", предупреди шефът на СЗО.

Според последни данни британският вариант на коронавируса е засечен в 94 страни към миналата седмица, южноафриканският вариант - в 46 страни, а бразилският вариант - в 21 страни.

Същевременно европейската статистическа агенция Евростат съобщи, че страните от ЕС са регистрирали 450 000 допълнителни смъртни случая между март и ноември миналата година в сравнение със средните данни за смъртността през същия период в годините от 2016 до 2019, предаде ДПА.

Данните дават обща представа за въздействието върху смъртността на коронавирусната пандемия, защото те включват всички случаи на смърт независимо от техните причини.

Допълнителните смъртни случаи са белязали пик през ноември, когато са били с 40 процента повече от средния брой през предишните години. През пика на коронавируса през април допълнителните смъртни случаи са били с 25 процента над средното.

Пикът през ноември на заразата е бил особено смъртоносен в България, Полша и Словения, в които е отчетено над 90-процентно увеличение на смъртните случаи. През ноември в Белгия е имало 60-процентно увеличение на смъртността, а Италия и Австрия се доближават и двете до 50-процентно увеличение.

Новините от днес и със задна дата