сряда, 17 февруари 2021 г.

Бил Гейтс: Ядрената енергетика единствена може да опази климата

 

Слънчевата и вятърната енергетика засега не са в състояние да бъдат безпроблемни източници на енергия. Тази функция, а също така и да опази климата може да изпълни само атомната енергетика. Това заяви основателят милиардерът Бил Гейтс в интервю за Националната обществена телевизия на Австралия.

По неговите думи, най-голямото затруднение на човечеството е постигането на климатична неутралност през 2050 г. Това означава, че човечеството трябва да прекрати да увеличава обема на парникови газове в атмосферата, за да намали отрицателното си въздействие върху климата. Основните емисии на парникови газове са свързани с енергия, базирана на изгарянето на въглища, нефт и газ.

"Нуждаем се или от чудодейно изобретение, за да направим батериите 20 пъти по-евтини, за да си позволим сезонно съхранение на енергия", каза филантропът и поясни, че в такъв случай ще даде възможност на потребителите да изкарат няколко седмици без слънце и вятър, през които да е осигурена топлина... 

"Или имате нужда от 25% мощности, които да са на разположение, независимо от времето", допълни Гейтс и подчерта, че "ядрената енергетика, термоядреният синтез наистина са единствените неща, които могат да работят в такива мащаби".

Бил Гейтс обясни също така, че ядрената енергетика трябва, освен това да е още по-евтина и безопасна, за да убеди хората да приемат тази технология./3e-news.net

Новините от днес и със задна дата