четвъртък, 11 февруари 2021 г.

Прочут геолог бие тревога: На прага сме на нова ледникова епоха!

  

Известния геолог Ян Плимер е споделил своята визия за бъдещето на планетата, след като се  е запознал с изследване на университета в Кардиф. Учените, включително и Ян Плимер, вярват, че топенето на ледниците ще доведе до ледникова епоха, съобщават световните издания.

Според думите на Плимер всички процеси на нашата планета са циклични. Пикът на горещините е наблюдаван преди пет хиляди години, а сега се движим към кардинални климатични промени - ледников период.

Всяко застудяване е започвало, когато нивото на въглероден диоксид в атмосферата е било по-високо от сегашното. Общо е имало шест ледникови епохи.

Използването на израза „безпрецедентно изменение на климата“ е допустимо само за онези, които изобщо не познават миналото на Земята, според Плимер. Нищо уникално не се случва, само идва следващият цикъл. Геологът казва, че точно това всъщност се наблюдава през последните 20 години.

Специалистът със сигурност знае, че някоя определена година ще бъде отправна точка за новия цикъл, но коя точно все още е загадка.

Новините от днес и със задна дата