четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Владимир Тенев е лидер на бъдещето в класация на "Тайм"

 

Българинът Владимир Тенев влезе в списъка с най-влиятелните лидери на бъдещето според списание "Тайм". Докато COVID-19 предизвика безпрецедентна криза в САЩ по отношение на безработицата, фондовите пазари скочиха рязко като S&P 500 се повиши с близо 70% след спада си от март миналата година. Но това е от полза само за хората, които притежават акции - в САЩ това са само 55% от населението.

Robinhood, платформа за акции без комисионни, на която съосновател и директор е българинът Владимир Тенев, иска да промени това, като улесни инвестирането. Това накара и в. "Тайм" да постави иноваторът Тенев в списъка за лидери TIME100 Next.

Подходът на компанията Robinhood и Тенев му е спечелил повече от 13 милиона потребители и оценка от 11,7 милиарда долара. Но критиците казват, че подобният на игра дизайн на приложението стимулира начинаещите инвеститори да поемат големи рискове.

Пример за това: тазгодишния rollercoaster на пазара - GameStop, бе задействан от технически подковани спекуланти като мнозина от тях използваха именно приложението Robinhood. Докато някои търговци на GameStop спечелиха големи суми, след като акциите се повишиха с над $ 300 за седмица, други претърпяха загуби, когато акциите по-късно паднаха.

Много фенове на Robinhood се обърнаха към компанията, след като тя блокира потребителите да купуват повече акции на GameStop, без веднага да обясняват, че големият обем на търговията я остави без достатъчно пари, за да отговори на регулаторните изисквания. (Тенев обяви това събите като "непреднамерен страничен продукт от остарелия процес на сетълмент" в публикация в блога на 2 февруари.) Въпреки тези проблеми, Robinhood планира да стане публична компания по-късно тази година, отбелязва авторитетното издание.

Освен българската следа в списъка тази година има редица политически и социални лидери, променящи света. В списъка на авторитетното издание попадат още художници, новатори, хора, чиято дейност списанието нарича "феномен". Традиционно представителите на САЩ преобладават във всички категории на тазгодишния списък.

Новините от днес и със задна дата