неделя, 28 февруари 2021 г.

Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане

 Кунчев предупреди, идва трета вълна на коронавируса

„Анализът на ситуацията към момента показва, че сме в процес на повишаване на заболеваемостта и вероятно навлизането в трета вълна на заболяването”.

Това каза в предаването „Неделя 150” на БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той успокои, че въпреки това, сравнено с предишната втора вълна, темпът на нарастване на случаите е доста по-нисък.

„Няма го експоненциално нарастване, което ни дава възможност да сме малко по-демократични в мерките. Понатрупаха се и данни затова до каква степен работата на хотелите, СПА центровете и заведенията в тях при спазване на правилата се оказват върху заболеваемостта и се оказа, че почти няма допълнителен риск при спазване на правилата. Колегите от тази индустрия вложиха доста енергия, сили и средства в това средата да е безопасна. Това работи и е ефективно. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане”, подчерта доц. Кунчев.

Той отбеляза още, че здравните решения се взимат на база на настоящата ситуация.

„Знам колко би било неприятно за всички собственици на заведения, ако поработят 2-3 седмици или месец и след това бъдат затворени, но пък ако ситуацията стане нетърпима и заболеваемостта нарасне много и болниците се напълнят, ясно е, че ще се прибегне до такива мерки”, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му данните до момента показват, че ръстът на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или твърди мерки, а на наличието на новия британски щам на ковид-19.

„Имали сме разминавания с властта по отношение на това кога какви мерки да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме считали, че мерките са прекалено ограничаващи, и обратно. Натискът върху нас е много голям и каквото и решение да вземем, реакцията винаги е отрицателна. Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение”, поясни доц. Кунчев.

Доц. Кунчев допълни, че проблемът не е в зелените коридори за ваксинация, а в забавените доставки. 

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на „Астра Зенека“, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях”. 

Главният здравен инспектор подчерта, че системата е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“. 

„Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина”, смята доц. Кунчев.

Новините от днес и със задна дата