неделя, 28 февруари 2021 г.

Обзор и 6 села на референдум за отделяне от община Несебър, минаха прага от 40%

 

Жителите на Обзор и шестте села - Баня, Приселци, Раковско, Емона, Паницово и Козница решават днес на референдум за отделянето им от община Несебър. Имащите право на глас трябва да отговарят с "да" или "не" на въпроса :"Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор".

Решението за референдума бе взето със заповед на Областния управител на Бургаска област след отказ на общинския съвет в Несебър да допусне свикване на местен референдум и създаване на нова община.

Изборните секции са 9. Три са в Обозор, шест в селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница. Силвия Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия каза, че са осигурен маски и дезифинктанти, в помещенията на всеки час се извършва дезинфекция и проветряване. В допитването имат право да участват 2114 жители на община Несебър.

44% процента е активността на референдума към 12.30 часа. Това означава, че изискуемият праг от 40 на сто гласували, за да се валидират резултатите от референдума, е преминат, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Най-висока е избирателната активност в село Приселци - 72,55 процента, следвано от село Емона - 71,43 процента.

В трите секции в Обзор активността е около 42 на сто.

Изборният ден преминава нормално. Няма регистрирани нарушения. Няма и подадени жалби до Общинската избирателна комисия.

От Централната избирателна комисия съобщиха, че неправителствена организация "Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива" със свои девет наблюдатели ще следи за нарушения и спазване на изборните правила по време на референдума.

Новините от днес и със задна дата