понеделник, 1 февруари 2021 г.

Д-р Симидчиев: С 2 стъпки ще убием К-19! Ще си върнем нормалния живот скоро

 

"Начинът да спрем мутациите на вируса е създаване на колективен имунитет. Ако ние се защитим, ще намалим възможността вирусът да прави мутации", това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев и добави, че колкото по-малко вирусът се разпространява в човешката популация, толкова по-малко вероятно е той да намери подходяща мутация.

Той уточни, че единственият начин да се създаде колективен имунитет, без да се излагат хората на риск от боледуване, е ваксинирането. 

"Ваксинираните хора са защитени в 60-70% и срещу вариантните вируси. Това продължава да дава достатъчна степен на ефикасност", посочи пулмологът, цитиран от БНР. 

Д-р Симидчиев определи ваксинирането по време на пандемия като успешно и даде пример с Израел, където много голяма част от населението е имунизирано срещу Covid-19. По думите му хората няма нужда се доверяват на мнението на един или друг експерт, а могат да видят конкретни данни от случващото се в по-напреднали страни от нас.

"Важно е максимално бързо да бъдат ваксинирани максимален брой хора, за да може бързо и систематично да се справим с пандемията и да се върнем към нормалното функциониране на държавата", каза той и добави, че е важно да има достатъчно дози за всички, които искат да бъдат ваксинирани.

По думите му независимо с коя от ваксините, важното е имунизацията да е бърза и на широк фронт.

Новините от днес и със задна дата