неделя, 10 януари 2021 г.

Проф. Свинаров обясни как влияе Витамин D срещу К-19

  

"При коронавируса се изисква комплексен подвоз на хранителни добавки и рационален начин на живот, в това ключова роля има витамин D. Целта е да се осигури висока защита срещу клетъчна свободнорадикалова увреда и цитопатогенния ефект на вируса".

Така започна участието си в предаването "Пулс" по NOVA News проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска". По думите му витамин D е основен регулатор на имунната система защото като стероид управлява активния клетъчен геном. 

Той поясни, че хората в третата възраст, тези с хронични заболявания, и онези, които рядко се излагат на слънце, имат по-висок риск от разболяване. Витамин D преминава през няколко фази докато достигне до завършена форма. 

"През първите месеци е нужен ежедневен прием. Това, че витамин D е опасен, не почива на научни факти. Приема се в количество от 4 до 6000 единици през зимата като профилактика за по-леко боледуване при инфекции. 

При заболяване от вирусни инфекции – започва се с 10 000 единици дневно с леките случаи, до 60 000 единици при по-тежките, 480 000 единици наведнъж при хората в интензивни отделения", разкри проф. Свинаров. Според него е много важно е да се направят добри и надежди тестове за антитела.

Новините от днес и със задна дата