четвъртък, 28 януари 2021 г.

Как ще учат децата след връщането на всички класове в училище

  

След като всички класове от 5-ти до 12-ти се завъртят присъствено за по две седмици до 17-ти март, има вариант това да се повтори отново. Яснота ще има в началото на март, каза за "По света и у нас" заместник- министър Таня Михайлова.

В най-голямото столично училище, 18-то, очакват на 4 февруари 7., 8. и 12. клас. Никой не спори, че те трябва да се върнат първи.

Според мен е справедливо, тъй като 7., 8. и 12. клас наистина имат най-голяма нужда, 7 и 12. имат външни оценявания, съответно НВО и ДЗИ, 8 клас в повечето училища изучават интензивно чужд език, каза Десислава Николова, зам.-директор на 18-то СУ.

Две седмици след тях, на 18 февруари на училище ще тръгнат 5., 10 и 11. клас. Защо бяха избрани точно тези класове? Пети клас са най-малките и нямаха време да се адаптират към различните преподаватели и кабинети.

Те бяха много малко присъствено, за да се получи тази адаптация, все още нямат и тези навици за самостоятелно учене, така че това наистина е безспорно, че трябва да бъдат в класната стая, каза Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката.

10-ти клас пък е последният на Първи гимназиален етап, предстои им Национално външно оценяване, а на учениците от Обединените училища - важен избор къде да продължат.11- ти клас е първият ни випуск по новия закон, за първи път тези ученици имат профилирана подготовка, догодина за първи път те ще имат матура по профилиращ предмет.

За един учител винаги е важно всички да бъдат в училище, но когато трябва да намерим баланса и да преценим наклониха тези доводи, за да бъдат учениците в клас, обясни Таня Михайлова.

Така в третата група последни останаха 6 и 9 клас, които тази година нямат важни изпити. С тях отново ще се върнат и дванайсетокласниците, които имат най-кратка учебна година и изпитите им наближават.

Смятам, че добре е направено разпределението, категорична е Десислава Николова, зам-директор на 18-то СУ.

При всяка от тези групи, заедно с началния етап, в училищата ще има около 60-70 % от учениците, казват от министерството.

Сградата е голяма, ще можем някъде да преразпределим, където стаите са били по-малки, с оглед на новата ситуация ще преразпределим в по-големи стаи, допълни Николова.

Три са хипотезите след 17 март-продължават да се редуват класовете, минават на онлайн обучение, връщат се всички в клас. Зависи от обстановката.

Напълно реалистично е в началото на март да знаем какво ще следва, каза Таня Михайлова.

Единични са случаите на учители в страната, които няма да се върнат на 4 февруари и ще излязат в отпуск. В 18-то училище такива няма. Колкото до учениците - в цялата страна около 0,09% ще останат онлайн по желание на семействата си.

Новините от днес и със задна дата