събота, 2 януари 2021 г.

Частните фондове ще започнат да изплащат втора пенсия от септември

 iStock

От началото на тази година до края на юни, всеки който е пропуснал 5-годишния период и желае да промени /прехвърли/ осигуряването си от частен пенсионен фонд към Националния осигурителен институт, ще може да го направи.

Частните фондове ще започнат да изплащат втора пенсия от септември. Първи ще са жените, родени между януари и април 1960-та година.

Около 17 000 са жените, които между септември и края на декември ще навършат пенсионна възраст и ще имат право да получат парите, натрупани в индивидуалните им партиди в частните фондове като пенсията им от НОИ ще бъде намалена с около 9%.

Ако желаят те могат да променят осигуряването си и да пренасочат парите от частните фондове в НОИ и така да получават една пенсия без намаление. Това няма да е изгодно за тези, които ще имат минимална пенсия от държавата, тъй като тя не подлежи на намаляване и ако запазят парите си в частните фондове ще ги получат разсрочено или наведнъж като добавка към изчисленото от НОИ.


Останалите, които биха поучили пенсия над минималната трябва да преценят дали ще е по изгодно да получават две или само една пенсия, но това важи за хората с натрупани над 8 000 лева по личните партиди.

От януари 2022 до края на 2025 година право да прехвърлят парите си една година преди навършване на пенсионна възраст имат и останалите, на които предстои пенсиониране.

Прозорецът за прехвърляне на парите между януари и края на юни тази година важи и за хора с вече отпуснати пенсии с намален размер, а през тази година Институтът служебно ще преизчисли от април пенсиите  на работещите пенсионери като добави натрупания допълнителен  стаж.

Ако пенсионерът желае преизчисляване и допълнителният стаж, и с дохода, трябва да подаде заявление УП 28.

Новините от днес и със задна дата