неделя, 31 януари 2021 г.

МОСВ алармира: Нивата на реките се навдигат в цялата страна, очакват се наводнения нощес

 

Заради интензивните валежи през седмицата и последвалото снеготопене, има опасност от възникване на наводнения в нощта на 31 януари срещу 1 февруари във водосборите на Марица, Арда, Доспат, Места и Струма, съобщават от Министерството на околната среда и водите. 

Ресорното министерство допълват, че в цялата страна има повишение на нивата на реките. В Дунавския басейн водните количества на реките са около и над праговете за високи води. 

В Черноморския басейн с количество около праговете за високи води са река Луда Камчия при с. Бероново и южночерноморските реки. Около праговете за високи води в Източнобеломорския басейн са Марица, Харманлийска, Арда и Върбица.

На 1 февруари се очакват повишения на речните нива в басейна, като значителни ще бъдат те във водосбора на Арда и притоците ѝ - Върбица и Крумовица, както и в родопските притоци на р. Марица. 

В Западнобеломорския басейн нивата на реките са около праговете за високи води.
В неделя ще има краткотрайно понижение на нивата на реките в басейна, а на следващия ден се очакват повишения, като по-съществени те ще бъдат във водосборите на Места и Доспат, както и в средните и долни части от водосбора на Струма.

Новините от днес и със задна дата