вторник, 12 януари 2021 г.

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон заради подготовка за въоръжени протести

  

Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за осигуряване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, съобщиха от Белия дом.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин и идва след като на 6 януари привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.

Извънредното положение ще продължи до 24 януари.

От ФБР вече предупредиха за заплахи, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на свои анонимни източници. За евентуални заплахи от потенциални терористи предупреди и Пентагонът. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър също поиска да бъде засилена сигурността преди церемонията и настоя всички молби за провеждане на демонстрации по време на този период да бъдат отхвърляни.

Американските власти започват от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщи Ройтерс.

Дотогава разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица.

Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в министерството на отбраната.

 

Новините от днес и със задна дата