петък, 8 януари 2021 г.

Свличане на язовирна стена в Земен, обявено е частично бедствено положение

 

Частично бедствено положение за 24 часа е обявено в Земен заради свличане на стената на местния микроязовир, съобщи кметът Димитър Сотиров.

Ограничението е наложено заради свличане на земна маса от част от стената на микроязовир "Земен" откъм язовирния откос. Стената не е перфорирана, от язовира не изтича вода, увери кметът

От снощи язовирът е под непрекъснато наблюдение. Най-вероятната причина за започналото свличане на стената са продължителните дъждове. Започнато е изпускане на водоема до санитарния му минимум.

"Язовирът не е препълнен много, но стената от големия дъжд се е свлякла откъм откоса по дължина на 7-8 метра и дълбочина от около 1,50 метра. Генерал Николов се обади и ми изпрати три пожарни, тъй като тук вали дъжд и изпускателя не може да поеме водата да я изпусне колкото трябва и три пожарни в момента изпускат плюс изпускателя на самия язовир", каза Сотиров пред БНР.

Сега водата е 1,20 м под преливника. Преливникът вече е поел дебита на влизащите води, няма опасност за населението.

Микроязовирът е общинска собственост и се използва за напояване. Той е разположен върху 16 дка на разстояние 3 км от Земен, обемът му е 900 000 куб.м., уточни кметът.

Частичното бедствено положение ще остане в сила 24 часа.

Новините от днес и със задна дата