четвъртък, 14 януари 2021 г.

ГЕРБ: Няма да внесем нито една от поправките, които иска президентът / видео

Борисов и Радев се изравниха по рейтинг, партията на Слави - голяма загадка

Няма да внесем нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът е предложил. Г-н президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи изборите 4 април.

За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения. Това каза в изявление депутатът от ГЕРБ Тома Биков, а с него изборите коментира и зам.-външният министър Георг Георгиев.

"ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които президентът е предложил. Ако опозицията реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Ние няма да го направим. Основанието за това е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси", обяви Биков.

Той каза още, че управляващата партия ще направи всичко възможно да повиши избирателната активност.

Според Георг Георгиев вълнуващият въпрос в случая било чия дата е 4 април и каква е разликата.

"Ако си спомним изказванията на президента - той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни", каза още Биков.

Депутатът обвини Радев в "чертаене на разделителни линии". Той подчерта, че тази година католическият и арменският Великден са на 4 април и това би създало проблеми на българите, които ще гласуват в чужбина.

Според Георгиев президентът не е преценил това.

"Не машините и не пликовете гласуват, а хората, и който не го е разбрал, ще загуби и тези избори", завърши Тома Биков.

Новините от днес и със задна дата