неделя, 31 януари 2021 г.

Кога пенсията ще покрие 75% от заплатата

 istock 

През 2000 година се премина към 3 стълба в пенсионното осигуряване. Като целта е чрез този 3-стълбов модел да бъде осигурена 70-75% заместващ доход на дохода, който сте получавали, работейки.

Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара пред БНР.

Първият стълб е разходопокривен, т.е. солидарен, той се формира на база на осигурителните вноски в НОИ. Вторият стълб е капиталов – там вече натрупванията са в лични партиди на лицата, за да се насърчава личният принос.

Сборът на трите стълба трябва да гарантира някакъв достоен доход. Те не трябва да се гледат изолирано и да има свръхочаквания към втория стълб, обясни Минчева.

Експертите твърдят, че трябва да има поне 40 години натрупвания по този стълб, за да се завърти пълен цикъл и да се очаква прогнозираната доходност, допълни тя.

Според нея безспорно, квалификацията се отразява върху равнището на заплащане – тази връзка е ясна за всички. Това е въпрос на договорка със съответния работодател. В момента начинът, по който се определят осигурителните прагове, не отчита нивото на квалификация.
 
Няма прост отговор дали е нужен механизъм от страна на държавата, или всичко е в ръцете на работодателя. Ние сме в дискусия с работодателите и синдикатите по отношение на начина на определяне на МРЗ. Много са и са различни вижданията, каза още Минчева.

Новините от днес и със задна дата