петък, 1 януари 2021 г.

Лорен от Варна е първото бебе за 2021 г., последното за 2020 г. в Пазарджик е Исус

  

                                     Снимка: bTV

Първото бебе, родено в България през 2021 г., е проплакало във Варна. Момиченцето на име Лорен се е родило в 0:01 ч. на 1 януари във варненската специализирана АГ болница. Тя е втората дъщеря на 33-годишната Велина Любомирова.

Момиченцето тежи 3200 грама и е високо 50 сантиметра. "В добро здраве е, предвид бързата реакция на екипа на д-р Мирчева и д-р Танев. Раждането е завършило благополучно за майката и за детето", коментира д-р Митко Митев, дежурен лекар в АГ болница-Варна.

Болницата приключва 2020 година с 2099 раждания, като последното е момченце, проплакало в 22,50 часа на 31 декември.

В новогодишната нощ е имало раждания и в Окръжната болница в града. Първото за тази година бебе там е момченце, родено около 5 часа тази сутрин.

Първото бебе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен за 2021 година, е родено в 2,50 ч. след полунощ. Това съобщиха от областната болница. То е момиче. Тежи 2,620 кг, 49 см. Майката е от град Стралджа. В 3,30 ч. е проплакало момченце, чиято майка е от София. Още едно момченце се е родило в началото на Новата година - в 6,50 ч. Майката е от Веселиново. 

В най-голямата АГ болница в страната - столичната "Майчин дом" първото бебе, което проплака в новогодишната нощ, е момченце. То се е родило в 5:28 часа по естествен път и е с класическите мерки 3650 грама и 52 см. Заедно с майката са в отлично здраве и благодарят лекарите, положили грижи за тях. 

Последното бебе за 2019 г. е момиченце и е проплакало в последните часове преди полунощ, съобщават още от "Майчин дом". То тежи 1300 г и е 41 см, родено е със спешно секцио и в момента е в стабилно състояние. Общо за 2020 г. в "Майчин дом" са родени 3576 бебета и болницата отново е първенец по брой раждания в България.

Последното бебе за 2020 г. в Бургас се е родило в 23.45 ч. в Университетската болница и се казва Константин.

Първото бебе за 2021 г. в бургаската болница е момиче. Родено е в 8.25 сутринта. Следващото раждане е в 12.05 на обяд, отново момче. Всички бебета са роден по естествен път, оперативно раждане не се е наложило.

През изминалата 2020 година в УМБАЛ Бургас са родени над 1600 деца, като момчетата са малко повече от момичетата. Двойките близнаци са 21. Екипите на Родилно отделение подкрепят и насърчават естественото раждане и прилагат секцио изключително по медицински показания. Процентът на оперативните раждания в болницата е най-нисък в сравнение с всички останали родилни отделения в региона - около 25 на сто.

Теодор се казва първото бебе за 2021 г. в Пазарджик. Момченцето се ражда 1 час след полунощ с цезарово сечение.  Дежурният екип в Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) - д-р Иво Цанов, д-р Росица Георгиева, акушерките Вили Нуриева и Лазарина Ранчева и неонатологът д-р Татяна Андреева, работи за успешното раждане, за да може операцията на 19-годишната родилка от велинградското село Грашево да премине безпроблемно. Малкият Теодор се ражда с тегло от 2800 грама и ръст 48 см. Той е първото дете за младата майка.

Последното бебе за 2020 г. е родено в 1.10 ч. през нощта на 31 декември. Новороденото, което е момченце, тежи 2400 гр и е с дължина от 46 см. Раждането на 17-годишната майка, която е от с. Козарско преминава, нормално и без усложнения. Акушер-гинекологът д-р Росица Георгиева, неонатологът д-р Цена Гроздина и акушерката Лазарина Ранчева са медиците, които помагат за появата на малкия Исус.

За пръв път от създаването на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч през 1879 г. родилното отделение там посреща новата година затворено, без бебешки плач. Отделението по акушерство и гинекология преустанови дейността си на 10 декември, заради заболявания сред персонала.

Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска заяви за БТА, че се надява до 10 януари колегите й да се завърнат. Тя посочи още, че досега не е имало такава ситуация.

Родилките се пренасочват към Университетската болница в Плевен. "След предварително направен антигенен тест, уговорка с лекаря, който е на разположение, пътуват с линейка до Плевен", каза още д-р Нановска.

В момента единственото родилно отделение в Ловешка област е това в МБАЛ - Троян. През изминалата година там са се родили 298 бебета. Последното е проплакало на 28 декември. То е момченце, тежи 3,350 кг и се казва Даниел. Майката Стефани Стефкова е от Тетевен, съобщиха от лечебното заведение.

Новините от днес и със задна дата