четвъртък, 28 януари 2021 г.

Лекар от СЗО очерта сценарий за К-19 в България и света, но не е оптимист

 

Началото на 2021 година не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията от Covid-19, заяви в специално интервю пред БНР д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България. 

По думите му броят на заразените и починалите от коронавирус в световен мащаб продължава да расте, което означава, че е много далеч моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот на интензивно пътуване и социално общуване.


Все още няма доклад от екипа на Световната търговска организация, който отиде на място в Ухан година след началото на пандемията, каза още д-р Сила и призова хората за търпение и спазване на противоепидемичните мерки. На процеса по ваксинация не трябва да се гледа само във всяка отделна държава, а в световен мащаб, подчерта той. 

„В последните дни виждаме намаляване на броя на новите случаи на Covid-19 в България. В същото време наблюдаваме разпространението на нови щамове на вируса в Европа и региона.

Ето защо всички мерки, които се предприемат от властите, трябва да бъдат следвани много точно. Също така те трябва да бъдат контролирани.

Животът на хората е най-важен, но ние не бива да поставяме под риск и икономиката. Единственият начин да осигурим баланс е да спазваме всички мерки, но да отворим училищата и някои бизнеси. Това е пътят, който трябва да следваме“.

На въпрос дали българите спазват противоепидемичните мерки той отговори:

"Зависи къде се намират. Например аз посещавам големи магазини всеки ден и виждам, че маските се носят по правилния начин. Когато ресторантите бяха отворени обаче, хората вътре не спазваха достатъчно дистанция, не носеха маски и вентилационните системи не бяха достатъчно добри.Ние не можем да приложим само една от тези мерки, а трябва да работим по всичките, за да овладеем пандемията. Краткият отговор е, че ситуацията в различните региони на държавата е различна и мерките трябва да бъдат съобразени с нея".

Относно отварянето на фитнесите и търговските центрове от 1 февруари и кога ще бъде моментът да се отворят и заведенията, той отбеляза: "Не може да се предвиди как ще се развие ситуацията.

Добре известно е, че когато има събиране на много хора в затворени пространства, без спазване на социална дистанция и често без достатъчно добра вентилация, броят на заразените расте. Именно затова вече подчертах, че най-важното е мерките да бъдат правилно съблюдавани в тяхната цялост.

Заради това трябва да има и много стриктен контрол, с който да се гарантира, че всеки спазва мерките навсякъде. Това не може да се остави на добрата воля на хората. Необходими са регулярни инспекции".

В същото време българските власти трябва много сериозно да анализират ситуацията. Всяка стъпка трябва да бъде предприемана на базата на развоя на ситуацията. Трябва да се намери баланс между риска за здравето на хората и бизнеса. Нито една мярка обаче не бива да бъде предприемана, ако застрашава общественото здраве.

Нормално е вирусите да се променят. Учените следят внимателно този процес, защото може да има много сериозни последици. Към момента са установени стотици вариации на Covid-19 в глобален мащаб и Световната здравна организация следи много отблизо ситуацията.

В повечето случаи промените не са толкова съществени, че да променят свойствата на вируса. Въпреки това има и варианти, в които се променя трансмисията на вируса, което от своя страна може да доведе до промени и в заразяването, и в начина на протичане на заболяването.

Може да се окаже, че то протича по-тежко, коментира д-р Скендер Сила.

И британският, и останалите щамове, които будят тревога, имат по-голяма преносимост на вируса, но засега няма доказателства, че причиняват по-сериозно заболяване.Това означава, че този вариант на Covid-19 се разпространява по-лесно сред възрастовите групи, но засега не е известно децата да са изложени на по-висок риск.

Този вариант, който се пренася по-лесно, може да бъде възприет като много сериозна аларма, че без спазване на мерките, забавянето на пандемията и ограничаването на щетите от нея в региона и в цяла Европа може да се окаже по-трудно.

България не е изключение. Затова още веднъж ще си позволя да подчертая колко е важно прилагането на правилните мерки за ограничаване на заразата и спазването им.

Изключително голямо постижение е, че вече имаме ефикасни и сигурни ваксини. Имунизационният процес в България започна на 27 декември и оттогава е минал близо месец. Към момента са ваксинирани по-малко от 5 000 души с две дози.

26 000 души са получили вече по една доза. Това означава, че по-малко от 0,1 на сто от цялото население на страната е ваксинирано.

Всяко начало е трудно, но аз съм много оптимистичен в нагласите си, че в следващите седмици и месеци ваксинацията ще се ускори, за да достигне колкото се може повече хора. 

Вирусът се отразява по различен начин на различните възрастови групи. Той протича много по-тежко, а понякога и с летален край най-вече при възрастните и хората с хронични заболявания.

Другата много рискова категория са медиците, които се срещат ежедневно с вируса и се борят с него, за да спасят човешки животи. Някои от тях платиха със собствения си живот. Това е причината Световната здравна организация да препоръча масова ваксинация и сред тази група.

Когато вече имаме повече достъпни ваксини, всеки от нас трябва да има възможност да бъде имунизиран. Аз също се регистрирах в България и когато ми дойде реда, ще отида да си направя ваксина, отбеляза представителят на Световната здравна организация у нас.

Относно прогнозите, че до края на годината ще могат да се ваксинират 2 до 2,5 милиона души в България, д-р Скендер Сила заяви:

"Ако постигнете това число на ваксинираните, това ще означава между 25 и 30% от населението. Дори може би над 30%, което е доста приемливо. Ситуацията ще бъде много по-добра от настоящата. Много голям процент от най-уязвимите групи ще бъдат имунизирани, така че със сигурност подобна бройка на ваксинираните ще бъде много добро постижение".

Новините от днес и със задна дата