сряда, 9 декември 2020 г.

Турция се отказа от руската ваксина срещу коронавирус

  

Турция изключва покупката на руската ваксина срещу коронавирус, тъй като разработването ѝ не отговаря на стандартите за добра практика, заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

В интервю за сайта Хабертюрк той посочи, че руската ваксина не отговаря на условията за "добра лабораторна практика".

"Русия не успя да изпълни това. Затова не е възможно за Световната здравна организация и света да купуват ваксината й. Не е възможно тази ваксина да получи лиценз от нас също. Затова тя е извън нашата сфера на интерес", посочи Коджа.

Той не уточни коя руска ваксина има предвид, но по-рано Турция планираше да проведе изпитания на третата фаза на ваксината Спутник-V, която е първата регистрирана ваксина срещу коронавирус в света.

Турция, страна с население от 83 милиона души, подписа договор за покупката на 50 милиона дози от китайската ваксина срещу коронавирус на Синовак и очаква да започне ваксинация този месец, като с приоритет ще бъдат здравните работници.

Коджа заяви, че Турция цели да ваксинира 50 милиона души до края на април и че страната води преговори за осигуряването на 25 милиона дози от ваксината на Пфайзър и Бионтек.

"Те ще могат да ни дадат 25 милиона дози до края на 2021 г. Ние се опитваме да изтеглим доставката по-рано. Искаме ги преди лятото. В момента бушува пожар. Ние искаме да го потушим възможно най-бързо", посочи министърът за Хабертюрк.

Той добави, че в договора за ваксината на Синовак има условие, според което Турция няма да плати, ако резултатите не са добри.

"Включихме това в договора, когато направихме поръчката. Ако резултатите не са достатъчно ефективни, имаме право да върнем ваксините и да не платим нищо", отбеляза Коджа.

Новините от днес и със задна дата