сряда, 16 декември 2020 г.

Съдят лекари, участвали в схема за освобождаване на затворник по болест

 

Четирима души, между които двама лекари и един служител на затворите, отиват на съд, след като са участвали в схема, по която затворник е трябвало да бъде освободен по болест.

Случаят е от пролетта на 2013 г., когато затворник от Белене помолил съкилийника си да му съдейства да излезе по здравословни причини.

Той го свързал с обвинения впоследствие организатор на схемата Ч.Ц., за когото знаел, че предоставял подобни "услуги", като за целта действал с лекари от затворническата болница в София, които издавали нужната документация, съобщи "Лекс".

Организаторът казал, че най-евтино ще бъде при лекарите в Неврологичното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода към затвора в София. Осъденият трябвало да симулира болки в кръста и обездвижване на крака, което да фигурира като оплакване в медицинския картон.

В схемата участвали служител на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", невроложка в болницата към затвора и лекар-ординатор в медико-диагностична лаборатория по ядрено-резонансна диагностика.

На осъдения било съобщено, че услугата ще струва 5000 лева, които участниците да си разпределят. Той поискал да намали цената и след като му отказали, решил да се оплаче в полицията. Приятелката му подала сигнал и се съгласила да сътрудничи, като поисканата сума вече била предоставена от прокуратурата.

Няколко месеца по-късно затворникът бил настанен в Неврологичното отделение на болницата към затвора, с лекуващ лекар обвиняемата невроложка. Освен че му обяснила как да симулира болките, тя му дала хапчета и започнала да му поставя инжекции, от които да получи симптомите на дископатия - болки в кръста и врата. Предписала му и изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Разчитането на резултата от него било извършено от другия обвиняем лекар в лабораторията. Той посочил наличие на дискова херния, въпреки че такива данни не били установени. Приятелката на затворника платила 600 лева за изследването и за невярното разчитане на резултата. След това невроложката предала документите в затворническата болница.

Останалите 4400 лева по искане на организатора на схемата Ч. Ц., били преведени по сметката на съпругата му. След това били изтеглени и разпределени между съучастниците, като предаването станало в имот във видинското село Арчар и в кафене в столичния кв. "Люлин".

Въпреки това, затворникът не получил документ, че страда от дискова херния, тъй като другият лекар, който прегледал резултатите от ядрено-магнитния резонанс, не дал положително становище. Затова невроложката изписала затворника, но в епикризата посочила "дископатия" и насрочила контролен преглед след един месец, когато да бъде направен нов опит.

Разследването на случая е продължило цели 7 години, като обвинителният акт вече е внесен в съда.

Новините от днес и със задна дата